Doktorka Eva objasnila zbog čega su fudbaleri laka meta Korone!

Autor:

Sport

14.03.2020

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugogodišnja doktorka Čelsija, Eva Karneiro, često je bila miljenica fotoreportera zbog svog izgleda, a zatim se se zakačila sa Murinjom jer je obavljala svoj posao, dok je Čelsi pokušavao da ukrade vreme u finišu jednog meča, pričala je o velikom broju zaraženih među fudbalerima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Eva Karneiro

U Engleskoj su zaraženi Arteta, menadžer Arsenala, Hadson Odoi iz Čelsija, a u proteklih 12 sati, čak petoro igrača PL je osetilo simptome, pa su odmah otišli u samoizolaciju dok ne budu testirani.

Ima nekoliko razloga, pre svega zbog bliskosti igrača na terenu, razmene virusa, ali i samouverenosti igrača koja je potpuno pogrešna.


 - Problem je što je upravo suprotno, igrači češće oboljevaju od virusa i infekcija gornjeg respiratornog trakta, problem je u naporu, odnosno fizičkoj aktivnosti - kaže Eva.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ona je radila za Čelsi šest godina, sada je doktor sporta i šef odeljenja u jednoj bolnici u Londonu.


 - Telo se izlaže velikim naporima nema vremena da se oporavi, posle utakmice slede treninzi koji prave novi problem telu, kada igrate svakih 72 sata, vi postepeno iscrpljujete sve rezerve, zato na kraju sezone fudbaleri deluju isceđeni - navodi Karneiro jedan od razloga.

Ostali su, česta putovanja, što remeti normalan život, ali i san.

 - Dolazite kući u ranim jutarnjim časovima, ništa ne može da nadoknadi spavanje noću. Postepeno gubite imunitet, stvara se hronični umor - objašnjava bivša doktorka Čelsija.
Igrači dele svlačionicu, jedu zajedno, pošto su slavni, izloženi su većem broju ljudi. Teško ih je ubediti u važnost higijene koja prelazi one osnovne postulate. Nije čudno što su zbog svih tih uslova recimo igrači podložni stomačnim virusima za koje nema vakcine i koji mutiraju, najčešće se utakmice propuštaju zbog tih stomačnih tegoba.

- Teško ih je i sada ubediti da grljenje i rukovanje jeste opasno, jer tu se rađa posebna vrsta odnosa i zajedništa u timu. Moraju da ih nadziru, teško ih je ubediti da budu u samoizolaciji jer nisu navikli da im se naređuje van terena. Ovo je jedinstvena situacija, nikada nije viđena u fudbalu, ovde se ne radi o pojedinačnim slučajevima već mora da se poradi na kolektivnoj svesti igrača. A to nije nimalo lako - kaže doktorka Karneiro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading