PSIHOLOŠKI TEST: Da li ste dovoljno empatični da uočite lažan osmeh?

Autor:

Razonoda

16.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Test empatije: Moć prepoznavanja pravog i lažnog osmeha

PSIHOLOŠKI TEST: Da li ste dovoljno empatični da uočite lažan osmeh?

Foto: printskrin


Test empatije koji se koristi na razgovorima za više menadžerske pozicije u inostranim firmama već dugi niz godina postavlja kandidatima izazov da prepoznaju razliku između pravog i lažnog osmeha na fotografijama. Ovaj test, čiji je primer prikazan u video prilogu, zahteva od ispitanika da prepozna istinsku sreću i lažno izražavanje pozitivnih emocija. Guardian ističe da sposobnost prepoznavanja lažnog osmeha može otkriti nivo empatije kod pojedinca.

Uspešnost prepoznavanja lažnog osmeha

Psiholog Ričard Vajsman ističe da osobe koje nisu empatične teže prepoznaju lažni osmeh, dok čak 60 posto ispitanika uspeva da otkrije istinu. Zanimljivo je da su stariji ljudi, stariji od 40 godina, uspešniji u prepoznavanju lažnog osmeha.


Uspešnost prema profesijama

Interesantno je da različite profesije pokazuju različitu uspešnost u prepoznavanju lažnog osmeha. Prirodnjaci uspevaju da pronađu lažan osmeh u 60 posto slučajeva, dok su novinari uspešni u čak 73 posto slučajeva. Sa druge strane, sociolozi se ističu kao najbolji, prepoznajući lažni osmeh u čak 80 posto slučajeva. Prema rečima psihologa Vajsmena, ključ prepoznavanja lažnog osmeha leži u očima, jer se pravi osmeh manifestuje kroz više mišića oko očiju, stvarajući karakteristične nabore.

Ovaj test postavlja zanimljiv izazov kandidatima za menadžerske pozicije, te istovremeno pruža uvid u njihovu empatijsku sposobnost, kao i u veštine prepoznavanja neverbalnih znakova izražavanja emocija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading