USKORO SE NEĆE ZNATI KO JE ČOVEK, A KO ROBOT: Virtuelna pevačica potpisala ugovor za snimanje albuma, evo kako je to moguće

Autor:

Razonoda

16.09.2023

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos obećanjima vodećih kompanija sveta da će da do implementacije veštačke inteligencije u naše živote da dođe postupno i kasnije, stvarnost je daleko drugačija od toga

USKORO SE NEĆE ZNATI KO JE ČOVEK, A KO ROBOT: Virtuelna pevačica potpisala ugovor za snimanje albuma, evo kako je to moguće

Foto: pixabay.com

Promene u virtuelnom, odnosno svetu veštačke inteligencije dešavaju se tolikom brzinom da ljudski um sve manje i manje može sve da isprati.

Nasuprot tome, strah da će čovek u odnosu na androida da bude u podređenom položaju, dramatično raste iz dana u dan.

Sada se dogodilo i ono u šta su mnogi verovali da se neće desiti makar već u ovoj godini. Čuvena producentska kuća Warner Music potpisala je prvi ugovor ikada sa virtuelnom umetnicom Noonoouri, kojoj će uskoro objaviti debitantski album.

Nemački dizajner Jerg Zuber još 2018. je kreirao virtuelni avatar sa imenom Noonoouri i uspešno ga je koristio u kampanjama viđenijih modnih kuća, poput Diora, Balenciage i Valentina.

Noonoouri je u međuvremenu na Instagramu dobila više od 406 hiljada pratilaca, a na YouTubeu se zavrteo njen spot za pesmu Dominoes.

Ovaj spot nije naišao na pozitivne reakcije konzervativnog dela sveta jer u njemu navodno 18-godišnja virtuelna umetnica izgleda kao da joj je 12 godina.

Umetnik Jerg Zuber izjavio je povodom potpisivanja ugovora sa Warnerom da Noonoouri nije kreirala veštačka inteligencija već se radi o kompjutersko generisanoj grafici, pri čemu je za njene pokrete korišćena motion capture tehnologija, skinuta sa senzora pokreta samog Zubera koji je plesao.

Za samo korišćenje veštačke inteligencije Zuber tvrdi da je ona bila prisutna u oblikovanju glasa, tako da Noonoouri nije pevačica po vokaciji.

Međutim, ovo potpisivanje ugovora doneće Noonoouri šansu da se svuda legitimno kandiduje za nagrade kao što je Grammy.

Jedno je sigurno – šta god da umetnik tvrdi i šta god da je istina u ovoj priči, prvi ugovor sa veštačkom inteligencijom je potpisan.

Vodeće kompanije sveta gledaće da je infiltrira u svoja radna mesta već od sledeće godine, pa se običan čovek s pravom pita kuda ide ovaj svet i da li zaista nema razloga za brigu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading