VERUJE SE DA OVAJ OBIČAJ NA BADNJI DAN DONOSI PARE U KUĆU: Pojedite plod ove BILJKE ako želite da se obogatite

Autor: N.J.

Lifestyle

04.01.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veruje se da će ovo doneti mnogo novca.

VERUJE SE DA OVAJ OBIČAJ NA BADNJI DAN DONOSI PARE U KUĆU: Pojedite plod ove BILJKE ako želite da se obogatite

Foto: Shutterstock

Badnji dan predstavlja uvod u jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika, Božić. Mnogi običaji vezani za Badnji dan datiraju još iz paganskih vremena, a kasnije su dobili hrišćansko obeležje. Srbi su ovi običaje nasledili od svojih predaka i i danas ih održavaju kao deo svoje tradicije.

Verovanje da mak donosi novac

Jedan od zanimljivih običaja je konzumiranje maka na Badnji dan, jer se veruje da će doneti mnogo novca onima koji ga jedu. Takođe, Badnji dan je vreme za praštanje i pomirenje, pa se oni koji su tokom godine imali nesuglasice s nekim, upravo na ovaj dan mire i praštaju, što predstavlja pravi duh tradicije.


Zabranjeno opijanje na Božić

U skladu sa verovanjima, na Božić se smatra da nije dobro da se čovek opije, jer postoji verovanje da će biti pijan cele godine. Isto se kaže i za svađu, sa kime se posvađate taj dan, svađaćete se cele godine.

Foto: Shutterstock

Verovanja na Badnje veče


Običaji i verovanja za Badnje veče

Na Badnje veče se praktikuju razni običaji kao što je skrivanje stolica, kudelja, igala i vretena, kao i trošenje oraha kako bi se "pročitala" sreća i zdravlje. Takođe, postoji običaj da da deca traže poklone u slami. Slama ima posebno mesto u srpskoj tradiciji tokom božićnih praznika. Ona se prostire na pod, ispod stola, ili se na nju ređaju posna jela. Deca sedaju na slamu, igraju se, a pijukanje simbolizuje traženje darova. Ovaj običaj predstavlja simboličan način na koji se roditelji brinu o svojoj deci, podsećajući na tradicionalne vrednosti i važnost porodične zajednice.


Darovi i slatkiši

Kao deo pijukanja, roditelji poklanjaju deci slatkiše, daju im parice, voće i razne darove. Ovaj običaj simbolizuje pažnju i brigu roditelja prema deci, te podseća na važnost darivanja i zajedništva tokom prazničnih dana. Deca uživaju u ovom običaju, dok se roditelji raduju pružanju ljubavi i pažnje svojim najmilijima.

Ovi običaji predstavljaju važan deo srpske tradicije i kulture, čuvaju se i prenose sa kolena na koleno kao deo nasleđa i identiteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading