MANJE GRUDI ZBOG OMILJENOG NAPITKA: Žene, pazite se!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.11.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uticaj kafe na grudi postoji prema jednoj studiji.

MANJE GRUDI ZBOG OMILJENOG NAPITKA: Žene, pazite se!

Foto: Shutterstock

Nedavna studija objavljena u British Journal of Cancer otkrila je da konzumacija kafe može uticati na veličinu grudi, i to negativno. Ovo naravno ne znači da grudi nestaju preko noći. Objašnjenje za to je fitoestrogen, čiji su izvori kafa i čaj.

Krenućemo od početka, fitoestrogeni su jedinjenja koja se prirodno javljaju u biljkama, a estrogen je ženski hormon. Fitoestrogen u ograničenoj količini, može da posluži kao vrsta hormonske terapije. Kao neke od koristiti fitoestrogena su prevencija osteoporoze,  smanjuju se akne i ublažavaju simptomi u menstrualnom ciklusu...

Izvori fitoestrogena su: kafa, čaj, pivo, žitarice, jabuke, nar, breskve, spanać, mahunarke, karfiol, brokoli...

Foto: Shutterstock

Poslužena espreso kafa i čaša vode

Prema gorepomenutom istraživanju otkriveno je da kafa sadrži spojeve poput fitoestrogena koji mogu blokirati receptore estrogena u dojkama. Ovi spojevi, zapravo, sprečavaju estrogen da obavlja svoj posao.

Da podsetimo, još jedno istraživanje dokazalo je slično. Ispitivano je 300 žena o merama grudi i koliko kafe piju dnevno, a svakodnevno su im i merili grudi. Utvrdili su da konzumiranje kofeina utiče na obim grudi.

- Ispijanje kafe može imati veliki efekat na veličinu grudi - rekla je Helena Jarnštrom, koja predaje eksperimentalnu onkologiju na Univerzitetu Lund u Švedskoj.

Kao još neki negativni uticaji kafe, prema brojnim istraživanjima, navodi se i da srčani bolesnici moraju ograničiti upotrebu iste, da ubrzava puls, ali i da kofein povećava količinu kiseline u stomaku te može doći do češćeg mokrenja ili nelagode u stomaku. Često se navodi da kofein kada stigne do vašeg mozga ima izražen efekat, a to je budnost. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading