ANDRIJANA JE SVE UPOZORILA NA OVE SIMPTOME RAKA: "Da sam na vreme znala i obratila pažnju, nikada ne bih bila BOLESNA"

Autor: M.O.

Lifestyle

04.10.2023

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andrijana se suočila sa najcrnjom dijagnozom.

ANDRIJANA JE SVE UPOZORILA NA OVE SIMPTOME RAKA: "Da sam na vreme znala i obratila pažnju, nikada ne bih bila BOLESNA"

Foto: TikTok/printscreen/adrijanafarka

Nismo ni svesni koliko život može da nam se promeni u trenutku. Lako naša svakodnevnica može da nam se se svede samo na borbu i posete lekarima. 

Baš takva je priča o Andrijani Farkaš. Ona je uspešna mlada i mlada mama blizanaca, kojoj se sve u "sekundi" promenilo. 

Kako kaže, zaokupirana obavezama, simptome nije shvatala toliko opasnim, ali se bila prevarila. Njoj je bio dijagnostikovan rak debelog creva, od kojeg se na kraju uspešno izlečila. 

Republika

Foto: TikTok/printscreen/adrijanafarka

Adrijana Farkaš nas upozorava na sve promene i simptome

Sada tvrdi da je na vreme reagovala, do raka nikada ne bi ni došlo!

Sada je rešila da podeli simptome sa kojima se susrela, u želji da podigne svest o tome koliko je važno da osluškujemo naše telo.

- Rak debelog creva nastaje iz najobičnijeg polipa, koji ako se na vreme otkrije nikad ne preraste u rak. Rak debelog creva je genetski jako prenosiv, tako da ukoliko ste imali nekoga u porodici sa ovom dijagnozom, odmah idite na preventivni pregled - započela je Adrijana, prenosi "Blic žena".

Jedan od simptoma ove bolesti može lako biti i anemija. 

- Anemija, odnosno snižene vrednosti hemoglobina i gvožđa, ne moraju nužno da znače da se hraniš loše. Rak debelog creva kao simptom daje upravo anemiju. A veoma lako možete da znate da je anemija prisutna. Nagli pad energije, nemate snage da izvršavate uobičajene dnevne aktivnosti, kao što ste mogli do sada. Takođe, česte vrtoglavice, malaksalost, ili bilo šta slično tome. Ovo ne mora nužno da znači da imate rak, ali prosto to može biti jedan od simptoma - objasnila je Adrijana.

 

 

Ono što možete da uradite je da odnesete stolicu u prvu laboratoriju i da tražite analizu okultno krvarenje. Ukoliko je nalaz pozitivan, odmah kod lekara. Ukoliko je nalaz negativan, odna postoji drugi razlog za anemiju.

- Bol u stomaku je jedan od očiglednih i uobičajenih simptoma abnormalnosti u digestivnom sistemu, uključujući debelo crevo. Takođe, iznenadna intolerancija na pojedinu hranu može biti znak za uzbunu. Intenzivniji bolovi u ovom delu tela takođe najavljuju proces raka. Ako dođe do promene u pražnjenju creva, to može biti i znak raka u ovom delu tela - dodala je. 

Jedan alarmantan simpom je onaj u zadnjem stadijumu, koji ne možete da ne primetite!

- Ono što je već poprilično ozbiljan simptom, nakon kojeg ne smete da ostanete kod kuće je da nakon velike nudže primećujete krv. Jaki i konstantni grčevi u stomaku nikako ne treba ignorisati - zaključila je.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading