"ŠTO TE NEMA, ŠTO TE NEMA..": Potresne reči Dragane Janković, Aleksine majke koji je zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo!

Autor:

Hronika

11.05.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako postoji nacrt zakona, nažalost, i dalje se čeka na njegovo donošenje.

"ŠTO TE NEMA, ŠTO TE NEMA..": Potresne reči Dragane Janković, Aleksine majke koji je zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo!

Foto: Facebook/Драгана Гага Јанковић

Aleksa i Dragana Janković

Tragična priča o Aleksu Jankoviću još jednom je podsetila javnost na ozbiljan problem vršnjačkog nasilja u našem društvu. Ovaj mladić je, nažalost, postao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima nakon što je, suočen sa neizdrživim maltretiranjem, odlučio da okonča svoj mladi život.

Neuspešna borba protiv nasilja

Aleksa Janković je patio od brutalnog nasilja vršnjaka, koje je kulminiralo njegovim tragičnim samoubistvom. Iako su njegovi roditelji više puta prijavljivali slučajeve nasilja nad njim školi i nadležnim institucijama, nažalost, nisu dobili odgovarajuću zaštitu i podršku. 

Aleksina majka juče se na svom Fejsbuk profilu oglasila stihovima:

"I u času bujne sreće

I kad tuga uzdah sprema,

Moja ljubav pjesmu kreće:

Što te nema, što te nema."

Foto: Printscrteen/Facebook

 

Aleksin zakon kao potencijalno rešenje problema

Nacrt Aleksinog zakona, predložen od strane Dragane Ćorić, docentkinje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, predstavlja potencijalno rešenje problema vršnjačkog nasilja. Ovaj zakon bi omogućio pooštravanje kaznenih mera za nasilnike i one koji zataškavaju nasilje, kao i uvođenje novih vaspitno-kaznenih mera u ustanovama. Takođe, formiranje posebnog tela u svakoj ustanovi koje će se baviti prevencijom vršnjačkog nasilja predstavlja korak ka stvaranju sigurnijeg okruženja za decu.

Čekanje na donošenje zakona

Iako postoji nacrt zakona, nažalost, i dalje se čeka na njegovo donošenje. Ovaj zakon bi mogao da predstavlja ključnu promenu u borbi protiv vršnjačkog nasilja i pruži adekvatnu zaštitu deci koja su izložena nasilju. Stoga je važno da društvo i nadležne institucije prepoznaju hitnost ovog problema i preduzmu konkretne korake ka rešavanju istog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading