PREMINUO MOTOCIKLISTA POVREĐEN U DŽORDŽA VAŠINGTONA: Aleksandar imao više operacija, ali na kraju podlegao povredama

Autor:

Hronika

21.03.2024

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladić Aleksandar Karalić (31) izgubio je bitku za život nakon teške saobraćajne nesreće koja se dogodila 14. marta ove godine u Ulici Džordža Vašingtona u Beogradu.

PREMINUO MOTOCIKLISTA POVREĐEN U DŽORDŽA VAŠINGTONA: Aleksandar imao više operacija, ali na kraju podlegao povredama

Foto: Ilustracija: Shutterstock

Nakon sudara automobila "Škoda" i motora kojim je upravljao Aleksandar, Hitna pomoć je odmah reagovala i prevezla ga u Urgentni centar. Mladić je prošao kroz višesatne operacije i smešten je u šok-sobu zbog teških povreda. Lekari su uložili napore u pokušaju da mu spasu život, ali nažalost, nije bilo spasa.

Porodica i prijatelji mladića će se oprostiti od Aleksandra na sahrani koja će se održati u subotu na Centralnom groblju u Beogradu. Ovo je trenutak duboke tuge za sve koji su poznavali mladića i koji su bili svedoci njegove borbe za oporavak.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Sa neizmernom tugom javljam vam da je Aleksandar juče preminuo - rekao je Nenad, otac pokojnog mladića, prenosi Kurir.

On je ranije izjavio da je scena nakon udesa bila užasna u Ulici Džorža Vašingtona. Takođe, rekao je da je njegov sin imao na sebi zaštitnu opremu.

- Delovi motora rasuti svuda po putu. Taj mladić je, koliko sam shvatio, "Škodom" išao desnom trakom, a Aleksandar na motoru levom, kada je N. A. iz nepoznatih razloga, iznenada počeo da pravi polukružne pokrete - rekao je otac preminulog Aleksandra i dodao da je njegov sin leteo 20 metara posle udarca, a da mu se motor raspao.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading