"ŠKALJARCU" UHAPŠENOM U SARAJEVU ODREĐEN PRITVOR: Rešenje doneto zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbeći postupak izručenja

Autor:

Hronika

19.02.2024

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poternica za Cetinjaninom Stefanom Kovačem raspisana je sa ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Republike Austrije.

"ŠKALJARCU" UHAPŠENOM U SARAJEVU ODREĐEN PRITVOR: Rešenje doneto zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbeći postupak izručenja

Foto: Libertas/Printscreen, shutterstock

Sud Bosne i Hercegovine danas je doneo rešenje kojim se Cetinjaninu Stefanu Kovaču određuje ekstradicioni pritvor u postupku izručenja po međunarodnoj poternici Interpola Beč. Pritvor može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke suda, ali najduže šest meseci, računajući od dana pritvaranja, odnosno do 12. jula 2024. godine. Ovo rešenje je doneto zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Kovač mogao izbeći postupak izručenja ili provođenja izručenja.

Poternica za Cetinjaninom Stefanom Kovačem raspisana je sa ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Republike Austrije. Sumnja se da je Kovač, zajedno s dvojicom saučesnika, pokušao likvidirati Kotoranina Dragana Kašćelana, bliskog "kavačkom klanu", u Beču 2020. godine. Kovač se sumnjiči za članstvo u kriminalnoj organizaciji u vezi s krivičnim delom ubistvo u pokušaju.

- Pritvor po ovom rešenju može trajati do izvršenja odluke o izručenju ili do nove odluke ovog suda, ali najduže šest meseci, računajući od dana pritvaranja, odnosno do 12. jula 2024. godine, a sve zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbeći postupak izručenja ili provođenja izručenja, u smislu člana 39. stav 1. tačka a) Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima - saopšteno je za „Avaz“ iz Suda BiH.

Zavera za pokušaj ubistva otkrivena je pregledom prepiske na Sky aplikaciji između Kovača i osobe koja se potpisivala kao "Džon Goti". Naknadno je utvrđeno da iza ovog imena na Skaju stoji Cetinjanin Risto Mijanović, poznat kao Rile Kapetan. Ovo otkriće predstavlja neobičan detalj u istrazi i ukazuje na korišćenje modernih tehnoloških sredstava u kriminalnim radnjama.


Pored postupka u Austriji, protiv Stefana Kovača se takođe vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja ubistva Kašćelana u Beču. Zanimljivo je da je Kovaču u Crnoj Gori ukinut pritvor 8. maja prošle godine nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvu presudu kojom je za ovo delo bio osuđen na tri godine zatvora. 

Stefan Kovač, visokorangirani član "škaljarskog klana", uhapšen je 12. januara 2024. godine u Sarajevu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading