KO JE ŠVEĐANIN UBIJEN U SARAJEVU? Zvali su ga "Iceman": Vođa je narko-bande, a evo u šta je sve bio umešan!

Autor:

Hronika

01.11.2023

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac koji je identifikovan kao Haris Osterdal (30) ubijen je u utorak u sarajevskom naselju Stup.

KO JE ŠVEĐANIN UBIJEN U SARAJEVU? Zvali su ga "Iceman": Vođa je narko-bande, a evo u šta je sve bio umešan!

Foto: Švedska policija

Haris Osterdal

Policija u BiH uhapsila je danas još dve osobe koje povezuje s ubistvom švedskog državljanina počinjenim dan ranije, dok se istragom pokušava ustanoviti kakve su tačno bile veze među njima.

Muškarac koji je identifikovan kao Haris Osterdal (30) ubijen je u utorak u sarajevskom naselju Stup u obračunu koji je ličio na klasičnu zasedu. U njega su pucala dvojica napadača koji su pri tom ranili još jednog muškarca. On je kasnije identifikovan kao Elvir Mutić, također švedski državljanin, koji je sa žrtvom bio u društvu u trenutku napada.

Prvo uhvaćen Šveđanin, a onda još dvojica

Mutić je sada u bolnici u Sarajevu i izvan je životne opasnosti. Zbog sumnje na to da je počinio ubistvo odnosno ranjavanje u mestu Sokolac na području Republike Srpske nekoliko sati nakon incidenta uhapšen je Šveđanin Herbert Oliver Peter.

Identitet druge dvojice uhapšenih pod istom sumnjom tokom policijske potere u okolini Sarajeva još nije poznat. Nakon ubistva mediji nagađaju što je pozadina. Prema navodima onih iz Švedske, sve osobe povezane s tim incidentom bile su uključene u trgovinu drogom.

Bio na meti ubica jer je hteo da svedoči?

Jedna od verzija je kako je Osterdal bio na meti plaćenih ubica zbog spremnosti da pred švedskim pravosuđem svedoči protiv drugih osoba iz te zemlje umešanih u trgovinu narkoticima. Zbog toga se navodno pokušao sakriti u Sarajevu, gde je u naselju Ilidža iznajmio stan. Nema potvrde kada je tačno stigao u BiH.

Sve se povezuje sa sukobima među kriminalnim grupama u Švedskoj koji su eskalirali ranije ove godine i u kojima je do 7. septembra ubijeno najmanje šest osoba. Zbog sukoba kriminalnih bandi čiji pripadnici postaju sve nasilniji švedski premijer Ulf Kristerson je krasjem septembra zatražio da policiji pomogne vojska, proglašavajući rat protiv kriminalnih bandi.

- Švedska nikada ranije nije imala ništa slično - izjavio je Kristerson obrazlažući taj zahtev bez presedana u zemlji.

Ko je ubijeni muškarac?

Osterdala je policija u Švedskoj označila kao vođu kriminalne mreže Vinsta, organizacije koja se bavila švercom droge. Sa samo 25 godina iza sebe je imao čak 21 optužnicu, piše Klix.ba.

Osterdal je 2017. osuđen na četiri godine zatvora kao organizator u lancu prodaje droge. Između ostalog, drogu je prodavao i preko Facebook-a. Osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog podmićivanja, prebrze vožnje, teških kaznenih dela povezanih s drogom, oružjem i dopingom.

Preko advokata Petera Dalkvista u više navrata je negirao bilo kakvu vezu s Vinsta klanom, piše švedski Expressen. Osterdal je 2020. godine osuđen na dve godine zatvora zbog teških krivičnih dela vezanih za oružje i krivičnih dela vezanih za lake droge.

Nakon puštanja na slobodu, bio je dio Fokstrota (kriminalne mreže u Švedskoj) i zauzimao je poziciju odmah ispod liderskog sloja, piše Klix.ba. Takođe, nalazio se i među osumnjičenima za rukovođenje transportom droge i vršenje nasilnih radnji za organizaciju: tuče, pucnjave i slično. Ovaj 30-godišnjak imao je nadimak i "Iceman" - ledeni čovek.

Njegov pseudonim pojavljivao se i u šifrovanim porukama oko prodaje droge koje su pronađene tokom velike akcije u kojoj je carinska policija zaplenila 800 kilograma Fokstrotove droge u decembru prošle godine. Prošle nedelje je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanosti s krijumčarenjem droge velikih razmera, a Osterdal nije bio među optuženima u ovom slučaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading