POJAVILA SE SMRTONOSNIJA DROGA OD HEROINA! Policija izdala VAŽNO obaveštenje građanima

Autor:

Hronika

04.07.2023

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ističe da je droga, ne samo zdravstveni već i ekonomski i finansijski, problem celog sveta i celog društva koja ugrožava jedno društvo u celini.

POJAVILA SE SMRTONOSNIJA DROGA OD HEROINA! Policija izdala VAŽNO obaveštenje građanima

Foto: pixabay.com

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić izjavio je danas da Srbiju najviše ugrožava heroin koji dolazi sa područja Avganistana, zemlje koja je najveći svetski proizvođač te droge.

Kako je objasnio za Tanjug, Srbija se nalazi na centralnoj balkanskoj ruti koja se proteže duž cele njene teritorije, i ističe da Srbiju ugrožava heroin sa područja Avganistana, najvećeg svetskog proizvođač, čak 86 procenata heorina dolazi iz Avganistana, koji dolazi preko teritorije Turske, Bugarske, Severne Makedonije, ulazi na teritoriju Srbije, odakle se jedan deo odvaja za KiM, drugi deo odlazi prema zemljama zapadne Evrope, a jedan deo ostaje kod nas.

Kaže da je marihuana vrsta narkotika koja je najrasprostranjenija i najviše korišćena u celom svetu, i koja se uzgaja na dva načina, uzgajanje u ilegalnim laboratorijama i u prirodnim uslovima, ali se takođe i krijumčari na područje Albanije preko Crne Gore, do Srbije.

Zaplenjene 2,3 tone

- Ono što je bitno reći je da MUP, ali i ostale agencije kada je Srbija u pitanju, rade zaista izuzetno dobar i težak posao. Oni za sada imaju oko 2,3 tone zaplene raznih vrsta narkotika, što pokazuje da je njihova aktivnost plodna - navodi Milan Pekić.

Pekić je naglasio da je fentanil, koji se vezuje za Ameriku i koji je inače lek protiv bolova koji se najčešće koristi za teške bolove od karcinoma, u zloupotrebi jači i od heroina.

- Samo izveštaji koji govore da je od jula 2021. godine do jula 2022. godine na teritoriji Amerike preminulo direktno od fentanila 107.000 ljudi. On je izuzetno opasan po zdravlje, ugrožava život onog ko ga konzumira, i po istom tom izveštaju meksički karteli su se preorijentisali jer imaju veću zaradu na krijumčarenju fentanila nego kokaina, jer je cela njegova proizvodnja lakša - zaključio je on i dodao da su SAD na svojoj teritoriji u prošloj godini zaplenile oko 4,5 tona i 50 miliona ampula.

Ističe da je droga, ne samo zdravstveni već i ekonomski i finansijski, problem celog sveta i celog društva koja ugrožava jedno društvo u celini.

- Ono što mi radimo jeste da istrajemo u tome i radimo na formiranju multidisciplinarnih timova lokalnih samouprava koje pokušavamo do organizujemo i do sada to ide jako dobro, mi za sada imamo sedam timova na sedam lokalnih samouprava teritorije Srbije koji su formirani, i koji će na teritorijama tog lokala na najbolji način pokazati šta je potrebno lokalnoj zajednici da se droga i sve što proizilazi iz nje, može rešiti u pozitivnom smislu - objasnio je Pekić.

Napominje da je neophodno posvetiti se javnom zdravlju i agencijama za sprovođenje zakona, odnosno MUP-u i svim drugim agencijama koje rade na suzbijanju tog segmenta smanjenja ponude, pronalaženja ilegalnih laboratorija, skidanja sa ulice i hapšenja krijumčara i organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem narkotika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading