KURTI, OSVESTI SE, DA TE AMERI NE BI OSVEŠĆIVALI! U Prištini besni na svog lidera zbog blamaže u Njujorku

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

10.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari i analitičari poručuju premijeru privremenih institucija da se ne igra vatrom i ostavi dinar na miru

KURTI, OSVESTI SE, DA TE AMERI NE BI OSVEŠĆIVALI! U Prištini besni na svog lidera zbog blamaže u Njujorku

Foto: Printscreen

Dominaciju Srbije, odnosno šefa države Aleksandra Vučića, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, možda najbolje ilustruje trenutno stanje u Prištini. Tamošnji političari i politički analitičari, pošto su videli reakcije Zapada na Vučićevo izlaganje, upozoravaju Aljbina Kurtija, premijera privremenih prištinskih institucija, da prestane s igranjem vatrom i ostavi dinar kao valutu, makar još neko vreme, kako oni to vide, jer bi, u suprotnom, SAD mogle da uvedu dodatne sankcije Kosovu.


Artan Mudžahiri, politički analitičar i sociolog, poručio je da Kurti ne bi smeo da šteti interesima Prištine, već mora da napravi kompromis oko upotrebe dinara, inače prete nove sankcije, ne samo iz EU već i SAD. Kako je Mudžahiri naveo, SAD su na sednici SB UN iskazale "100 odsto doslednosti", čime je srušena naivna ideja da izjave njihovog ambasadora u Prištini nisu prethodno ugovorene sa Stejt departmentom.


NA SVOJU ŠTETU


- SAD su prvi put imale jasnu direktnu kritiku Kosova po pitanju dinara. To je bio izraz doslednosti. Izjava američkog ambasadora u UN bila je 100 odsto identična izjavi ambasadora Hovenijera od 3. februara - pojasnio je Mudžahiri.
Dodao je i da bi Kurti morao da izvuče istorijske lekcije iz devedesetih, koje su pokazale da svi lideri koji ne rade u skladu sa SAD i EU odlaze u "kantu za otpatke".
- Kurti bi trebalo da bude fleksibilniji, da ne šteti interesu Prištine i sopstvenom dostojanstvu - naveo je ovaj analitičar.
Ocenio je i da Kurti ovakvim ponašanjem neće moći predugo da traje jer sve što radi proizvodi posledice.


Komentarišući sam nastup premijera privremenih prištinskih institucija na sednici, on je kazao da Kurti greši svojim stilom i glumom jer stalno traži isto, odnosno potpisivanje sporazuma, a ne zna šta treba da se potpiše!


- Dogovori se ne sklapaju na ovaj način. Postoji mnogo detalja o kojima treba pregovarati. To je dobro za militantne efekte, ali u ozbiljnim naporima, u američko-evropskim naporima, to nema efekta - dodao je.
U prilog lošem kotiranju Kurtija u SAD govori i podatak da tokom puta u Ameriku nije imao nijedan sastanak s predstavnicima američkih institucija, a o čemu je govorio poslanik Driton Seljmanaj iz Demokratskog saveza Kosova.
- Indikativna činjenica je da Kurti nije održao nijedan sastanak s institucijama države koja ima glavne zasluge u slobodi, nezavisnosti i konsolidaciji Kosova - napisao je on na Fejsbuku, kao i da Entoni Blinken, američki državni sekretar, sledeće sedmice dolazi u posetu Albaniji, dok će Kosovo zaobići.
Tako je narativ da Kurti može da radi šta hoće jer ima bezrezervnu podršku SAD, srušen i to ne samo zahvaljujući njegovom bezumnom ponašanju, već i jezgrovitom izlaganju predsednika Srbije u UN, gde je izneo sve nedaće s kojima se srpski narod suočava u južnoj pokrajini.


JASNO REČENO


Prema rečima Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, najviše međunarodno političko telo moglo je da čuje punu istinu o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, a Vučić je razobličio Kurtijevu kampanju laži jer je poslednjih meseci prolazio narativ Prištine da će Beograd navodno da napadne Kosovo, koje je "najdemokratskija" zemlja na svetu.
O značaju izlaganja šefa Srpske države govorila je i premijerka Ana Brnabić:
- Vučić je u svom govoru jasno optužio Kurtija za zločine protiv čovečnosti, kao i da stvara nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu.

 

Analitičar Mudžahiri: Ko ne igra kako Vašington svira, završi u kanti za đubre

Već mu jednom došli glave


Kako izgleda kad se s pozicije čeda nađeš u nemilosti SAD, najbolje zna upravo Aljbin Kurti. On je na vlast došao na krilima američke i nemačke podrške, ali je isto tako, zahvaljujući upravo pritiscima SAD, pušten niz vodu 2020, kada mu je oborena vlada. Doduše tada je Belom kućom šefovao Donald Tramp. Kurti je tada zatezao oko ukidanja taksi na robu iz Srbije i uporno je odbijao pregovore.

 


Đurić: Najveći dokaz Kurtijevog fijaska je izmišljotina o atentatu


Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je juče da o fijasku Aljbina Kurtija na sednici Saveta bezbednosti ništa bolje ne govori od tvrdnji o zaveri za njegovo ubistvo.
Đurić je juče u objavi na platformi X tu tvrdnju, koju je ranije tokom dana izneo Kurti, nazvao njegovom najnovijom tužnom naučnofantastičnom pričom.
- Nakon što je 13 od 15 članova Saveta bezbednosti UN izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog njegovih veoma stvarnih i razornih postupaka, ima li boljeg načina da se zavrti priča nego da se neko ko maltretira, hapsi i čisti čitavu etničku grupu pretvori u žrtvu. I, naravno, za to kriviti Srbiju. Zašto ne uključiti i vanzemaljce u zaplet? Samo si zaboravio jednu stvar, Aljbine, možeš ponekad da lažeš neke ljude, ali ne možeš da lažeš sve ljude sve vreme - poručio je Đurić.


Kurti je rekao da postoje izveštaji o planovima za njegovo ubistvo i za to optužio Beograd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (23)

Loading
Goran

10.02.2024 20:07

Kurti je pravo zlo. Najveća pretnja miru.

Filip

10.02.2024 20:08

Da bi se sačuvao mir na Balkanu, Kurtiju se mora stati na put.

Lenka

10.02.2024 20:08

Kurti se jako osilio i nije svestan da nema toliku pozadinu zapada kao što misli.

Ivan

10.02.2024 20:10

Kurti vodi terorističku politiku. Zapad to mora da shvati i da mu stane na put.