PUTIN OKRENUO LIST! DRAMATIČAN ZAOKRET I ZLOKOBNE PORUKE IZ MOSKVE: Srbija nam više nije prijatelj ako uđe u EU!

Autor: T. B. - M. J.

Vesti

14.05.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija se više ne razlikuje od NATO, pogotovo posle izjava da ovaj rat treba dobiti na bojnom polju, rekao ruski predstavnik u UN Dmitrij Poljanski.

PUTIN OKRENUO LIST! DRAMATIČAN ZAOKRET I ZLOKOBNE PORUKE IZ MOSKVE: Srbija nam više nije prijatelj ako uđe u EU!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Rusija i njen lider Vladimir Putin izveli su dramatičan zaokret stavom da će Evropska unija zbog podrške Ukrajini ubuduće biti tretirana kao neprijateljska organizacija.

- Rusija je promenila stav o izgledima Ukrajine za članstvo u EU. Članstvo sada ne može biti deo bilo kakvog mirovnog sporazuma - izjavio je zamenik stalnog predstavnika pri UN Dmitrij Poljanski, što znači da je pogled Moskve na ulazak Ukrajine u EU sličan onom o ulasku u NATO.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Poljanski

Poljanski je pojasnio da se pozicija promenila nakon što je Brisel, kako je rekao, zauzeo izuzetno neprijateljski antiruski stav.

- U ovom trenutku nismo bili mnogo zabrinuti za Evropsku uniju, ali situacija se promenila nakon izjave gospodina Borelja da "ovaj rat treba dobiti na bojnom polju" i nakon činjenice da je Evropska unija lider u isporukama oružja u Ukrajinu. Mislim da je naš stav o Evropskoj uniji sada sličniji NATO jer ne vidimo veliku razliku - naveo je ruski diplomata.

On je dodao da je konflikt toliko eskalirao da je ostalo malo ili nimalo mesta za diplomatiju i to zbog "napora Zapada da produži i raspiri neprijateljstva".

JASAN STAV EVROPE

S druge strane, iz Evrope sve češće stižu poruke da Beograd mora da se pridruži evropskim sankcijama Rusiji. Poslanik vladajuće Narodne partije Austrije Martin Engelberg je rekao da se zalaže za brzo članstvo Srbije i zapadnog Balkana u EU, ali pod uslovom da se zastupaju evropske vrednosti.

- Važno je i da balkanske države učestvuju u tome. Ja sam neko ko zahteva jasno izjašnjavanje. I Austrija je neutralna država, ali samo vojno. U svakom pogledu, politički nismo neutralni, a moj savet Srbiji je da se orijentiše prema Zapadu - podvukao je Engelberg i rekao da je više nemoguće biti neopredeljen.

Jakša Šćekić, dugogodišnji spoljnopolitički novinar, za Srpski telegraf komentariše novi stav Moskve.

- Krajnje je vreme da se odreknemo te bratske ruske pomoći, koja nas je toliko mnogo koštala. Od uvođenja sankcija, prodaja oružja Hrvatskoj, drugo, Kragujevac ne bi zatvorio proizvodnju fijata 500 L da je Putin dozvolio izvoz tih automobila u Rusiju. S druge strane, naša trgovinska razmena s Evropskom unijom je 62 posto. Hrvatska je, kao članica EU, dobila bespovratno 700 miliona evra pomoći za podsticaj, zamislite da nama neko da te pare, a ne da Srbija mora da se zadužuje na tržištu kapitala. Na kraju krajeva, Srbija je u Evropi, nije u evroazijskoj uniji - kaže Šćekić.

SANKCIJE ĆE DUGO TRAJATI

On dodaje da treba uzeti u obzir i to što je Putin uspeo da natera Finsku i Švedsku da odustanu od svoje neutralnosti:

- Zbog toga je sad, umesto 50 ili 100 kilometara, sa zemljama NATO dobio 1.000 i nešto. On je u potpunosti izolovao svoju zemlju. Sutra može da se završi rat u Ukrajini, ali sankcije Rusiji će ostati veoma dugo.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, pak smatra da Srbija ima mnogo veće probleme od toga da razmišlja šta je Putin rekao u vezi s Ukrajinom.

- Evropska unija evidentno nam otima Kosovo i Metohiju da bi nas pustila da uđemo u članstvo. EU je u pregovorima jasno zauzela poziciju da KiM mora da se reši pre ulaska na način koji evidentno podrazumeva da Srbija treba da se odrekne tog dela svoje teritorije. Za nas je važno da sami razmislimo da li treba da idemo u Uniju koja nam otima deo teritorije da bi nas u pustila u svoje redove - rekao je Anđelković za Srpski telegraf.

Grubješićeva: Moskva bi da dominira

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže da je rusko gledište na EU očekivano.

- Razlog je taj što je Unija zauzela jasan i jedinstven stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Ispostavlja se da Ukrajina ne bi imala problem jedino ako bi bila pod ruskom dominacijom, a nikako samostalna i suverena da odluči o sopstvenoj budućnosti. Za Srbiju je važno da, bez obzira na česte nediplomatske poruke s ruske strane, nastavi da blisko sarađuje s EU i zemljama članicama jer ekonomski živimo upravo od te saradnje i nivoa integrisanosti koji smo do sada dostigli - smatra Grubješićeva.

EU diplomata: Pomoći Beogradu da uvede sankcije

Uoči debate ministara spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu, zakazane za sutra, neimenovani visoki diplomata je rekao da su svi partneri iz ovog regiona odbacili rusku agresiju.

- Sa Srbijom, kao vrlo bliskim partnerom i kandidatom za članstvo, radimo na potpunom usklađivanju i sa EU sankcijama, što je samo pitanje vremena. Srbija je zemlja koja nam se pridružila u glasanju u UN, uskladila se sa svim našim izjavama o ruskoj agresiji, a jedino nisu primenili naše sankcije. Ona ima ozbiljnih ekonomskih problema u tom pridruživanju, pokušavamo da ih rešimo - rekao je taj diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Bajo.

14.05.2022 18:32

Jedite g.

Odgovori 52 6
Srbin

15.05.2022 18:22

@Bajo. - Ta govna ćemo jesti ti, ja i 99%građana Srbije, a "vrhovni komandant" i njegova svita će jesti jastoge, jagnjetinu, srnetinu i slično.

Odgovori 13 23
Ana

17.05.2022 09:21

Vratite Srbiji pokrajinu i isplatite ratnu odštetu.

Odgovori 33 1
Mile

19.05.2022 00:28

Srbija je u Evropi, i tako ce ostati. Ali moze da saradjuje i sa Evropom, i sa Evroazijskim drzavama, to je pravo svake nezavisne drzave. Odricanje od jednog prijatelja, pod ucenom drugog, da bi ti taj drugi ostao prijatelj, jasno govori kakav ti je taj drugi prijatelj! Logicno zar ne? Na dobrom smo putu, ko zeli da nam bude prijatelj ispunimo mu zelju, ko ne zeli, srecan mu put.

Odgovori 23 6