ĐILAS U VAŠINGTON OTIŠAO DA MLATI PRAZNU SLAMU: Amere boli uvo za njega, gledaju samo svoje interese i investicije

Autor:

Vesti

08.11.2021

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Našao crkvu kojoj će da se moli! Dragan Đilas načisto je omašio kada se specijalnom izaslaniku Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru u Vašingtonu požalio na dešavanja u Srbiji, posle čega je usledilo pismo grupe kongresmena Džozefu Bajdenu u kome se žale na Srbiju i predsednika Vučića. Ameriku ne interesuje Đilas niti bilo koji drugi političar, već isključivo sopstveni ciljevi, ocenjuju poznavaoci spoljnopolitičkih prilika koji su za Srpski telegraf analizirali rezultate posete Vašingtonu lidera SSP.

Republika

Foto: printscreen

Gabrijel Eskobar i Dragan Đilas

 Amerika na ovom prostoru 30 godina ima vrlo jasne ciljeve, redosledom, priznanje Kosova, centralizacija BIH, uvlačenje u NATO, i s druge strane, proterivanje ruskog i kineskog uticaja. Međutim, predsedniku SSP ta činjenica ne smeta da u njima traži partnera i bude "korisni idiot" za ostvarivanje američkih interesa. 

KORISNI IDIOT 

Kako ocenjuje Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, efekti Đilasove posete su štetni jer stvaraju lažnu sliku o poziciji Srbije i njenim postignućima. 

Ambasada SAD: Ponosni na  sve jaču saradnju sa Srbijom 

 I dok nas Đilas kudi u Vašingtonu, kao i grupa američkih kongresmena u svom pismu Bajdenu, ambasador Entoni Godfri hvali Srbiju, koja napreduje u svakom pogledu, pa se postavlja pitanje ko je u pravu. Iz ambasade SAD potvrđuju da imaju dobru saradnju sa Srbijom. 

 
- Ambasada ima aktivnu i dobru saradnju sa Srbijom Ambasada ima aktivnu i produktivnu saradnju s Vladom Srbije na širokom spektru aktuelnih pitanja, u okviru koje je i današnja poseta delegacije ministarstva odbrane SAD i Nacionalne garde Ohaja Beogradu radi unapređenja naše saradnje na polju bezbednosti. SAD pružaju snažnu podršku deklarisanom prioritetu Srbije da se pridruži Evropskoj uniji i ponosni smo što je naše partnerstvo sve jače. Diplomate redovno vode dijalog s širokom lepezom političkih predstavnika, kao i predstavnika civilnog društva, akademske zajednice i biznisa - stoji u dopisu portparola ambasade. 

 
- Jedini način da Amerika održi uticaj u regionu je traženje partnerstva sa Srbijom, toga su svesni i Eskobar i Bajdenova administracija. Međutim, to nerado konstatuju i prihvataju korisni idioti u smislu Đilasa i drugih istrošenih lobista koji nisu više potrebni i sve što rade američki predstavnici gledaju da dobro unovče. Ipak, efekti toga ne mogu da budu značajni jer su se svetske okolnosti promenile, a i srpski narod više nije spreman da prihvati nikakva unižavanja i ucenjivanja - ocenjuje Miletić. 

Dragomir Anđelković 

 analitičar  

Ameriku ništa principijelno ne interesuje u samoj Srbiji, već im je važno da nametnu svoje interese kada je u pitanju Kosovo, Crna Gora i BiH. Otuda moramo biti pametni i da izbegavamo velike podele. Niko nema pravo da zbog parcijalnih političkih interesa ruši nacionalne 

ZALJUBLJENA ŠIPARICA  

Aleksandar Apostolovski, kolumnista dnevnog lista Politika, kaže da su Srbi skloni da gaje jedan infantilni odnos prema velikim silama, ili kao mala deca ili kao zaljubljene šiparice, ali da je predsednik Vučić u tom smislu pragmatičan. 

Milićeva: Pogrešna  percepcija o Rusiji i Kini 

 Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, priznaje da SAD imaju svoje interese, ali da to nisu ulazak u NATO i potiskivanje Rusije i Kine. 

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Jelena Milić 

- Zapadni Balkan je geografski i politički deo od strateškog značaja za SAD, naročito u konstelaciji novog nametanja globalnih sila, izmeštanja lanca snabdevanja i energetskih prestrojavanja. One su pojačale retoriku, a verujem i delovanje u pravcu ohrabrivanja EU da ubrza integracije. To je preventivna diplomatija, način da osnaže istočno i južno krilo NATO i zaštite ekonomske i političke interese. Što se tiče Srbije, Eskobar je vrlo eksplicitno rekao da podržavaju Srbiju dok god je na evropskom putu jer on podrazumeva sve što percepiraju kao pouzdano partnerstvo - stabilnu ekonomiju, vladavinu prava... Pogrešna je percepcija da hoće da izbace Rusiju i Kinu, samo žele da se naprave ravnopravni uslovi za sve strane u investicijama, infrastrukturi, tenderskim procedurama. A najpogrešnija pretpostavka je o uvlačenju u NATO. Činjenica je da EU nema svoju zajedničku bezbednosnu odbrambenu politiku. Zemlje istočne Evrope su reformisale sisteme bezbednosti kroz proces članstva u NATO i integracije, a u slučaju Srbije se to može kompenzovati vojnom saradnjom sa zemljama članicama i SAD - navodi Milićeva.

 - Skloni smo da se u njih zaljubljujemo ili da imamo izrazito negativne emocije a oni samo sprovode geopolitičke interese na Balkanu ili bilo gde u svetu, trgujući međusobno. Zato su velike imperije. Vučić je tu pragmatičan i razume odnose snaga u svetu, što je potvrdio i geopolitičkim biznisom s Kinezima (Železara Smederevo i rudnici Bor), Francuzima (aerodrom i deo metroa), SAD (auto-putevi), Rusima (Železnice i NIS). Imam utisak da su od Berlinskog kongresa granice tako nacrtane da velike sile mogu da se igraju s nama kako hoće. Na ovoj generaciji političara, bez obzira o kome se radi, jeste da prođemo što manje oštećeno - dodaje Apostolovski. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vuk07

08.11.2021 21:55

Mogla je i Jelena Milic da ide sa Đilasom kod Eskobara posto on slabo govori Engleski Miliceva bi to bolje objasnila i ona podrzava da uđemo u NATO savez. Kakav stvor napravi ovog izdajnika zar mu nije sramota da se posle ovoga vrati u Srbiju. Sta treba drzava Srbija da uradi da se ovakvima stane na put da je samo Đilas nebi ni on bio nego dugacka je to lista a Srbija mora da trpi ponizenja zbog ovakvih