ISPLIVALI SKRIVENI DOKUMENTI: Američka fascikla sa tajnama SRPSKIH POLITIČARA!

Autor:

Vesti

17.05.2021

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U depešama iz Beograda diplomate SAD izveštavale o svim bitnijim faktorima u Srbiji!

Vuk Jeremić i Boris Tadić

Zarad opstanka na vlasti, bivši režim vođen Borisom Tadićem, Vukom Jeremićem, Zdravkom Ponošom, ali i njihovim koalicionim partnerima, bio je spreman da učini sve. Dok su zvanično ubeđivali građane Srbije da je njihov cilj i Kosovo i EU, ispod žita su varali narod, uvodeći Hašima Tačija u Savet bezbednosti UN i nudeći svetskim liderima ulazak naše države u NATO.

Nije se Tadić ustručavao ni da traži od Ankare pomoć za sastavljanje vlade 2008, uzvraćajući adekvatnom protivuslugom. Sve to i još mnogo više otkrivaju američki dokumenti i diplomatske depeše koji su procurili zahvaljujući Vikiliksu.

- Da nije bilo američkih diplomata i njihove prepiske, koju je objavio Vikiliks, mi ne bismo znali šta su zapravo radili naši političari - slikovito opisuje za Srpski telegraf Nikola Vrzić, autor knjige "Vikiliks - tajne beogradskih depeša".

Dinkić dolazio po (svoje) mišljenje

Foto: ST/E. ČONKIĆ
Mlađan Dinkić

Posle formiranja vlade 2008. neki državni funkcioneri, kako ukazuju američke depeše, nastavili su da podnose izveštaje ambasadi SAD, dok su neki poput Mlađana Dinkića, tada vicepremijera i lidera G-17 plus, imali zanimljive konsultacije s Amerikancima. On ih je pitao kakvu strategiju da primene oko Kosova(!?), sugerišući da je "najbolji način da se reši pitanje duga Kosova Svetskoj banci da ga banka prebaci Kosovu i da potom samo obavesti srpsku vladu" (depeša 08BELGRADE684).

Tadiću Turci sastavljali vladu

Godine 2008. Boris Tadić, tada predsednik Srbije i DS, raspisao je vanredne parlamentarne izbore zbog raskola njegove partije s grupacijom oko DSS. Iako je lista predvođena DS pobedila na izborima, nije osvojila dovoljan broj glasova/poslanika da samostalno formira vladu. SPS ima najbolju pregovaračku poziciju i može da odluči da li će sa DS ili uz DSS i SRS formirati vladajuću koaliciju. U takvoj atmosferi Tadić se, kako otkrivaju dokumenti, za pomoć u sastavljanju koalicije nije obraćao samo Evropi već i Turskoj.

To je potvrdio i njegov tadašnji spoljnopolitički savetnik Jovan Ratković, koji u vreme pregovora o sastavljanju vlade Amerikancima otkriva (depeša 08BELGRADE509, 23. maj 2008.) da je "Tadić zamolio predsednika Turske Gula da nagovori Sulejmana Ugljanina, koji se u to vreme nalazio u Ankari, da se pridruži proevropskim snagama. Ugljaninov odgovor, prema izveštajima, bio je pozitivan, ali se on nije obavezao". I ondašnji turski ministar spoljnih poslova Ali Babačan potvrdio je "da je predsednik Srbije Tadić zatražio pomoć od Turske" (depeša 08STATE65812, 18. jun 2008).

Naslućuje se, kako se navodi, da je tursko nagovaranje Ugljanina naplaćeno strateškim partnerstvom Srbije i Turske uprkos silnom turskom lobiranju da nezavisno Kosovo uđe u međunarodne organizacije, sporazumom o slobodnoj trgovini koji je značajno pospešio turski izvoz (i srpski uvoz), Istanbulskom deklaracijom Turske, Srbije i BiH... Dozvoljen je i rad razvojne agencije TIKA uprkos upozorenjima da je to paravan za njihove službe.

Tadić se udvarao radikalima, Vučić hteo da se odlože izbori

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Boris Tadić

U diplomatskim krugovima se 2007. pominjalo da se "Tadić udvara radikalima za podršku za decembarske izbore". Iako se protivio izborima zbog (iščekivanog) proglašenja nezavisnosti Kosova, Aleksandar Vučić, tada generalni sekretar SRS, obrazlažući odluku da ipak na izbore izađu, nije ni spomenuo Tadićevo udvaranje.

- Ako već nije mogao da ih spreči, Toma Nikolić će se kandidovati da pobedi Borisa Tadića i obori sadašnji režim. Stav SRS je bio da se izbori odlože zbog najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je Oliveru Duliću i DS važnije da sačuvaju sopstvene funkcije nego državnu teritoriju - preneli su u depešama šta je tada govorio Vučić.

Vuk i Boris nudili ulazak Srbije u NATO

- Tadić je više puta i snažno tvrdio da je integracija Srbije u NATO njegov prioritet broj jedan. On se aktivno udvarao delovima našeg odbrambenog establišmenta u Vašingtonu, Napulju i Evropi - stoji u depeši 07BELGRADE158 od 2. februara 2007.

Iako su javno govorili o vojnoj neutralnosti, Tadić i njegova ekipa saradnika praktično su se nudili da uvedu Srbiju u NATO, samo da opstanu na vlasti. Tadić, naime, zahvaljuje Frenku Vizneru, američkom izaslaniku za Kosovo zbog pomoći SAD oko odluke o partnerstvu za mir, koju je nazvao izuzetno važnim podstrekom koji je pomogao DS da ostvari najbolji rezultat do sada na parlamentarnim izborima. Dodaje i da će, čim vlada bude formirana, on dovesti Srbiju bliže NATO (depeša 07BELGRADE207 od 13. februara 2007).

Slično ponavlja Jeremić i u sedištu NATO 5. septembra 2007. (depeša 07USNATO484).

Toma Nikolić progovorio engleski

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Tomislav Nikolić

Američke diplomate posebnu pažnju posvetile su Osnivačkoj skupštini SNS, koja je održana 21. oktobra 2008. u Sava centru.

- Na prijemu posle kongresa Nikolić je toplo pozdravio predstavnika ambasade i s njim progovorio na engleskom. Nikolić je ranije odbijao da govori engleski sa stranim predstavnicima i nikada nije javno pokazao da govori engleski - navedeno je u depeši 08BELGRADE1108, gde se konstatuje da je "samo nakratko pomenuo Kosovo" i da se odnosa sa Rusijom dotakao samo u nekoliko reči i to "samo u kontekstu EU aspiracija".

Čanak: Dačić prodaje i kupuje glasove

Foto: Tanjug/D. GOLL
Nenad Čanak

Šef socijalista Ivica Dačić i SPS upadaju u radar, naročito posle izbora 2008.

- Dačićeva partija mogla bi da bude kingmejker, tas na vagi između SRS/DSS saveza na jednoj strani i DS koalicije na drugoj. Uprkos odvratnom pedigreu, lideri SPS već dugo nagoveštavaju da bi želeli partiju da približe demokratskom mejnstrimu - navodi se u američkoj depeši od 21. marta 2008. (08BELGRADE275).

Amerikanci citiraju čak i lidera LSV Nenada Čanka (08BELGRADE309), koji je zameniku šefa misije rekao da je nedavno razgovarao sa Dačićem, koga je opisao kao političkog biznismena koji kupuje i prodaje glasove.

Foto: Republika
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 18. maj 2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Filip

18.05.2021 09:27

Užas! Ovi treba da odu u pusto selo na planini i da se ne vraćaju u civilizaciju od sramote.