POGLEDAJTE KAKO ŽIVE PREOSTALI SRBI U GNJILANU: Jedna ulica, od škole do crkve - tužni snimci sa Kosova i Metohije

Autor:

Vesti

07.11.2021

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Gnjilanu živi 45 Srba koji se okupljaju u takozvanoj “srpskoj ulici” u kojoj se nalaze crkva Svetog Nikole i OŠ “Vuk Karadžić”.

Republika

Foto: youtube.com/Kosovo Online/E. D.

Gnjilane

Pijačnim danima Srbi i Albanci iz okolnih sela na improvizovanim tezgama tu prodaju domaće prioizvode.

Topao i sunčan novembarski dan izmamio je Srbe iz Gnjilana koji su se okupli u ulici koja vodi do škole i crkve. Sa komšijama Albancima se druže i razgovaraju, ali političke teme i dalje vešto izbegavaju. 

Iako nije pijačni dan, na improvizovanim tezgama, domaće proizvode, jaja, med, zimnicu prodaju i Srbi i Albanci. Nedaleko odatle, u kafani na kraju ulice, čašicu ljute i po koje pivo zajedno popiju svi.

Vlasta Đorđević svakog dana dolazi da se vidi sa prijateljima i popriča.

- Moj život je, iskren da budem, od kuće do crkve i od crkve do kuće. Tako je svaki dan. Nemam gde da izađem, nema štampe, jedino ta televizija - ispričao je Đorđević za portal Kosovo onlajn.

Multietnički život je, kažu, dobar. Nema incidenata i svako živi na svoj način.

- Trenutno sve je dobro. Nema nikakvih problema među Srbima, Albancima, Turcima i ostalima. I Srbi kada dođu iz okolnih sela da prodaju na pijaci nemaju nikakvih problema - priča Samir Demiri.

Uprkos brojnim problemima i progonu Srba nakon ratnih sukoba porodica Todorović ostala je da živi u gradu. Ne nameravaju da prodaju kuću kao što su to uradile mnoge srpske porodice odavde.

- Živimo normalno i do sada nismo imali nikakvih problema.Trgujemo, deca ovde pohađaju školu i imamo korektan odnos sa komšijama - ispričala je Danijela Todorović.

Mlađi član porodice Todorović, Nemanja, kaže da se druže sa komšijama Albancima koji ih pozivaju kod njih na kolače.

- Oni nas pozovu i kad imamo vremena odemo kod njih, a i oni kod nas. Popijemo kafu i popričamo - rekao je Nemanja.

U odnosu na Todoroviće čija je kuća u centru, porodica Milić živu u delu grada u kome su jedina srpska porodica. Žaklina Milić priča da njihov sin Bogdan nema sa kim da se druži.

- Druži se sa ljudima koji imaju više od 65 godina. Bilo je zadirkivanja od strane albanske dece, jer je Bogdan veoma radoznalo dete - ispričala je Žaklina.

Bogdan je učenik OŠ “Vuk Karadžić” u kojoj nastavu pohađa svega desetoro dece.

Škola u Gnjilanu se naslanja na portu crkve Svetog Nikole. Šestoro đaka su Srbi, a četvoro Romi.

Direktorka Tanja Aksić navodi da je škola održala preostale porodice da ne napuste grad.

- Ova škola nije samo vaspitno-obrazovna ustanova, ona je i Dom kulture i pozorište za srpsko stanovništvo u samom gradu. Dok je jednog učenika škola će da radi i funkcioniše. Jeste da je veoma teško, ali ih je ta škola ovde održala - kazala je Aksić.

U Gnjilanu koji je administrativni centar Kosovskog Pomoravlja do 1999. godine živelo je oko 15.000 Srba.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Erak

07.11.2021 09:18

Pa ne znam, mene su roditelji puštali da se igram sa mađarskom decom. Ne da su me nešto i puštali, nego je to bilo normalno. Ovo što ima Srba na Kosovu je sve leba bez motike, treba ih dovesti u Srbiju i zaposliti preko reda, napustili bi za dva sata jer je sve to naviklo na nerad.

Srbin

07.11.2021 09:33

Šta na ovo kažu Šešelj, vođa i Dačić?