FIRMA ZGOP PONOVO U SRPSKIM RUKAMA

Autor: Republika

Vesti

21.10.2021

18:03

Domaće preduzeće Extra-auto transport iz Vrbasa kupuje ZGOP iz Novog Sada, čiji je većinski vlasnik do sad bio Integra Construction iz Kazahstana.

zgop.rs

ZGOP Novi Sad

ZGOP je veliko privredno društvo, koje se bavi rekonstrukcijom železnice i to što je ponovo u srpskim rukama je od velikog značaja za srpsku privredu.

Ovakvim kupovinama velikih privrednih društava, srpski privrednici pospešuju domaću privredu i dovode poslovanje do profitabilnosti, a krajnji rezultat može se očekivati u narednom periodu, kada se bude radilo na izgradnji železničkih koridora.

Privatna arhiva

Miljan Sokanović

Extra-auto transport i Integra Constuction su u junu potpisali Obavezujuću ponudu za kupovinu akcija kompanije ZGOP, što obe strane obavezuje da neće odustati od pomenute transakcije, pa će se sada kompanija ZGOP naći u vlasništvu Miljana Sokanovića (35%), 30% vlasništva je u udelu društva 35% u vlasništvu firme Extra Agrar iz Vrbasa na čijem čelu je Željko Karišić.

Zvanično upisana kao novi vlasnik

Extra-auto transport se danas i zvanično upisao u CRHOV kao novi vlasnik ZGOP na osnovu prethodno pribavljenog odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije.

VAŽNI PROJEKTI

O važnosti ZGOP najviše govori činjenica da ovo privredno društvo trenutno izvodi radove na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge koja povezuje Mađarsku i Srbiju na deonici Beograd centar - Stara Pazova, kao i na delu radova na deonici Stara Pazova - Novi Sad.

zgop.rs

Rekonstrukcija deonice Beograd Centar - Stara Pazova

Takode, ZGOP radi i na sanaciji pruge Niš - Zaječar i to deonice Matejevac -
Svrljig i Svrljig - Knjaževac.

Trenutni projekti


- modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge koja povezuje Mađarsku
i Srbiju na deonici Beograd centar - Stara Pazova
- kao i na delu radova na deonici Stara Pazova - Novi Sad
- sanacija pruge Niš - Zaječar i to deonice Matejevac - Svrljig i
Svrljig - Knjaževac

Projekti u 2020.

- remont i izgradnja pruge za Infrastrukturu Železnice Srbije na
deonicama Senta-Subotica i Niš-Zaječar
- za China Railway 21st Bureau Group
- modernizacija i rekonstrukcija mađarsko - srpske železničke veze na
teritoriji Republike Srbije
- na deonici Beograd Centar - Nova Pazova
- za TENT rešetanje i regulisanje koloseka na deonici Stubline-Vorbis
- popravka mašina za RŽD International
- iznajmljivanje mehanizacije

Extra-auto transport firma je koja poseduje odgovarajuću mehanizaciju i vozila kojima uspešno obavlja poslove u niskogradnji i logistici, stoga će njihovo preuzimanje ZGOP doprineti boljoj organizaciji, povećanju raspoloživih potrebnih resursa za unapređenje kvaliteta i ubrzanje pružanja usluga.

- Sada već zajednički činimo napore da svoj deo radova na pomenutim deonicama završimo u što kraćem roku, sa napomenom da krajnji rok završetka ne zavisi samo od nas - navodi direktor preduzeća ZGOP Zoran Stanojević.

Brojke

  • 1957. godine osnovan ZGOP
  • više od 60 godina poslovanja
  • remont 6.000km železničkih pruga
  • više od 250 zaposlenih radnika

PREKO 250 ZAPOSLENIH

Firma ZGOP privatizovana je 2017. godine, kada ju je kupila kompanija iz Kazahstana, a u sklopu firme zaposleno je preko 250 ljudi, prosečan broj zaposlenih u protekloj godini bio je 268.

Za više od 60 godina poslovanja, radnici ZGOP su izgradili i remontovali preko 6.000 km železnickih pruga, samo tokom 2020. godine ova firma je bila angažovana na radovima remonta i izgradnje pruge za Infrastrukturu Železnice Srbije na deonicama Senta-Subotica i Niš-Zaječar, za China Railway 21st Bureau Group, na modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko - srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije, na deonici Beograd Centar - Nova Pazova, za TENT rešetanje i regulisanje koloseka na deonici Stubline-Vorbis, a preduzeće je takođe vršilo i popravku mašina za RŽD International, kao i iznajmljivanje mehanizacije. 

Komentari (0)

Loading