DANAS PROSLAVLJAMO SVETOG VAVILU! Nije se odrekao Hrista ni kad su ga OKOVALI I MUĆILI VATROM!

Autor: Republika

Vesti

17.09.2021

07:30

Vernici danas slave Svetog sveštenomučenik Vavilu, koji je bio patrijarh antiohijski i sveg Istoka u periodu od (237-253). U pravoslavnoj crkvi se pominje kao sveti mučenik, koji je stradao od progona na cara Decija Trajana.

Printskrin

 

On je tokom trajanja jednog paganskog običaja sprečio Antiohijskog cara Numerijana da uđe u hrišćanski Hram tokom Liturgija koju je služio. 

Nakon toga car je naredio da se crkva u kojoj je služena liturgija spali a Vavila je uhapšen. 

Na saslušanju je otvoreno priznao da je hrišćanin. Vavilu su zbog toga okovali i tako okovanog vozili po gradu primiravajući ga da se pokloni paganskim božanstvima i odrekne vere u Isusa Hrista. 

Bio u pratnji svojih učenika - tri brata starosti 12, 9 i 7 godina. I oni su bili prisiljeni da se poklone idolima. Pošto su to odbili kao i Vavila zajedno su obešeni o drvo i bili mučeni vatrom. 

Videći istrajnost hrišćana, car je naredio da im se odseku glave.

 

Komentari (1)

Loading
Bepa

17.09.2021 16:37

Тропар (глас 4): Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Вавило: Моли Христа Бога да спасе душе наше.