PREDSEDNIK VUČIĆ SA PATRIJARHOM PORFIRIJEM O JASENOVCU: Srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti svoje žrtve (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

10.09.2021

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen-kompleksa manastira Jasenovac.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Vučič i Porfirije se obraćaju narodu

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustovao je i istoričar Dejan Ristić.

Nakon završenog sastanka predsednik i Patrijarh se obraćaju javnosti.

Foto: Printskrin Tanjug

 

Obraćanje predsednika Vučića

- 80 godina je od stvaranja najmonstruoznije fabrike smrti. Razgovarali smo kako i na koji način da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može da pomogne SPC. Razgovarali smo i o drugim važnim pitanjima. Prenosim potvrdu gospodina Dodika o izgradnji svesrpskog svetilišta na teritoriji Donje Gradine u BiH. U pitanju je memorijalni centar posvećen svim našim žrtvama, da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. 80 odsto novca uložiće Republika Srbija, a 20 Republika Srpska - rekao je Vučić.

- Čuli smo i od Porfirija i od Jovana da u jasenovačkom komleksu mora da se popravi mnogo toga. Pružićemo i pomoć za obnovu Pakračke biblioteke - najavio je predsednik.

 

 

Dodao je da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida, i to od aprila naredne godine.

- Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem. Podnećemo inicijativu da ta obala Save dobije naziv Jasenovačkih žrtava - rekao je on.

Kako je dodao, uradićemo sve da srspkom ime i prezime ne bude zatrto.

- Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, kako da svetskoj javnosti pokažemo šta je srpski narod prolazio decenijama unazad i da se širi istina o tome. Ponosam sam što Srbija pamti, što srpski narod pamti i što nikada neće zaboraviti svioje žrtve. Srbija se ne stidi svojih žrtava - naveo je predsednik.

- Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem - rekao je on. - Podnećemo inicijativu da ta obala Save dobije naziv Jasenovačkih žrtava. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, kako da svetskoj javnosti pokažemo šta je srpski narod prolazio decenijama unazad i da se širi istina o tome. Ponosam sam što Srbija pamti, što srpski narod pamti i što nikada neće zaboraviti svioje žrtve. Srbija se ne stidi svojih žrtava - naveo je predsednik.

 

Foto: Printskrin Tanjug

 

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Najpre moram da izrazim zahvalnost predsedniku Srbije i vladici Jovanu, kao i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i bligu koju pokazuju u odnosu na sve žrtve našen naroda u 20. veku, a naročito one koje su nastradali da najteži način, poput onih u Jasenovcu. Istakao bih reč svetilište, koju je upotrebio predsednik, jer je to prava reč koja pokazuje stradanja našeg naroda - istakao je patrijarh.

- Oni koji su činili takve zločine, kao što su činjeni u Jasenovcu, oni su se ispisali iz svakog naroda. I ništa bolje nije moglo nego da tu nikne manastir i da to mesto bude svetilište. Molitva jeste pamćenje i sećanje na prošlost, ali i na budućnostn, na to zašto nas je Bog stvorio, a stvorio nas je da učestvujemo u svemu što je njemu podobno, ko u tome ne učestvuje taj ne može prepoznati ni sebe ni drugig i otuda rekama mržnje prisustvujemo na svim stranama sveta. Pamćenje se ne sme pretvoriti u zlopamćenje, i moramo se moliti da se to nikada nikome i nigde ne ponovi - naglasio je Patrijarh.

- Radujem se što smo saglasni o svemu onome što treba činiti u budućnosti i još jednom se zahvaljujem na svemu i neka nam Bog da snage da još više i efikasnije činimo sve što je u ovom ključu, jer je to jedan od širokih i efikasnih puteva da gradimo dobro i da gradimo mir baš rečima patrihajra Germana "pamtimo, ne zaboravljamo, ali uvek želimo da praštamo drugima" - zaključio je patrijarh.

Logor Jasenovac

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine.

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina.

Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Roma "radnim logorom Jasenovac".

Foto: Tanjug/T. PAVLEK

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen.

Spomen-park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Predsednik Srbije i poglavar SPC razgovaraće i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac, koja je započeta krajem avgusta.

Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Ema

10.09.2021 09:23

Duse stradalih srba se ne mogu zaboraviti, za njih se molimo spasavajuci ih od zaborava!Predsednik ne dopusta da se takvom zlocinu umanjuje znacaj!

Nevena

10.09.2021 09:41

Najbitnije da se resenje naslo!

Maja

10.09.2021 11:03

Srbija nikad neće da se stidi svojih žrtava i treba da učinimo sve da i u svetu čuju kroz šta je sve prošao naš narod

Brankica

10.09.2021 18:28

Zrtve ne trebaju da se zaborave.