"NOVAC NAMENJEN SOCIJALNI DAVANJIMA ŠTO PRE VRATITI"! Oglasio se američki ambasador u Prištini! SAD duboko zabrinute zbog najnovijih akcija Aljbina Kurtija!

Autor:

Vesti

03.02.2024

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takođe ponavljamo zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati, rekao je Džefri Hovenijer.

"NOVAC NAMENJEN SOCIJALNI DAVANJIMA ŠTO PRE VRATITI"! Oglasio se američki ambasador u Prištini! SAD duboko zabrinute zbog najnovijih akcija Aljbina Kurtija!

Foto: Tanjug/AP

Vlada SAD je duboko zabrinuta zbog nedavnih akcija prištinskih vlasti koje imaju direktne negativne posledice na srpsku zajednicu i pripadnike drugih manjina na Kosovu i Metohiji, izjavio je večeras ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

On je osudio akciju kosovske policije u kojoj je zaplenjeno vozilo Pošte Srbije i novac namenjen socijalnim davanjima koji je obezbedila Srbija.

- Očekujemo da vlasti Kosova osiguraju da će pojedinci kojima su ova sredstva namenjena dobiti taj novac bez odlaganja - naveo je Hovenijer u saopštenju objavljenom na platformi X i dodao da institucije u Prištini imaju odgovornost da promovišu vrednosti koje se tiču pune primene multietničkih demokratskih načela u interesu svih građana.

Hovenijer je poručio da bi pitanja u vezi sa kosovskim strukturama koje podržava Srbija trebalo da budu razmatrana u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

- Takođe ponavljamo zahtev da Priština odloži primenu odluke Centralne banke o gotovinskom platnom prometu dok se ne uspostave procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude u dovoljnoj meri obavešteno kako će se transfer njihovih sredstava odvijati.

Američki ambasador je ocenio da ove akcije privremenih prištinskih institucija nepotrebno podižu međunacionalne tenzije i za posledicu ograničavaju opcije SAD da budu efikasan zagovornik Prištine na međunarodnoj areni. Hovenijer je naveo da se to odnosi i na operacije koje je u proteklih nekoliko nedelja preduzela kosovska policija po nalogu prištinskog ministarstva unutrašnjih poslova na kancelarije srpskih administrativnih institucija u Dragašu, Peći, Istoku i Klini, kao i na nevladinu organizaciju „Centar za mir i toleranciju“ u Prištini.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading