ZAR VAS MAKAR MALO NIJE SRAMOTA? Šolakovi mediji brutalno prekršili izbornu tišinu!

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

16.12.2023

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tabloidi Danas i Nova otvoreno pozvali građane da glasaju za opcije koje oni podržavaju

ZAR VAS MAKAR MALO NIJE SRAMOTA? Šolakovi mediji brutalno prekršili izbornu tišinu!

Foto: shutterstock

Mediji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka Danas i Nova, koji se izdaju za moralne vertikale novinarstva, prekršili su na najgrublji mogući način izbornu tišinu.

Za njih, bar tako misle, očito ne važe pravila kao za druge, oni mogu i usred izborne tišine da pozivaju građane da glasaju za političke opcije koje oni podržavaju (ili, bolje rečeno, s kojima duvaju u istu tikvu).

I ovo nije izolovan slučaj. Setimo se samo kako su glorifikovali glumca Dragana Bjelogrlića, nasilnika, koji je mučki pretukao reditelja Predraga Gagu Antonijevića, a da je neki drugi medij davao podršku nasilniku, bio bi razapet. Jednostavno, Šolaku je sve dozvoljeno.

Dnevni list Danas objavio je na naslovnoj strani karikaturu na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić drži glasačku kutiju, dok su u redu ispred njega Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ, njegova supruga Mira Marković, ali i Adolf Hitler i Josif Staljin, đavo, Smrt sa kosom, a iznad njih naslov "Srbija pred izborom". I više je nego jasno šta se poručuje ovom naslovnom. Međutim, nisu šolakovci samo prvom stranom kršili izbornu tišinu. Verovali ili ne, oni su čak i na rubrici kultura pozvali na glasanje protiv stranaka koje su do sada bile na vlasti.

- "Danas nam je divno dno" i ono što se tu opisuje su posledice specijalnog rata koji vodi država Srbija protiv svojih građana - glasi jedna od rečenica iz intervjua Dragoljuba Mićka Ljubičića i Vojislava Žanetića, koja je posebno istaknuta.

U istom duhu je i naslovna lista Nova - glumci, pisci i pevači, poznati po opozicionom delovanju, pozivaju sa naslovne da se izađe na glasanje, a u samom tekstu su parole koje jasno aludiraju ko treba da bude zaokružen.

- Da promenimo prilike u zemlji - kaže Gojko Božović, pesnik i izdavač.

Istoričarka Dubravka Stojanović je poručila "uzmite život u svoje ruke", dok je glumac Bojan Dimitrijević otišao korak dalje i jasno pozvao na "davanje šanse drugima".

- Postala je jako dosadna ova naša domaća liga. Uvek isti tim pobeđuje, imaće najveći budžet, pomažu im sudije... Ajde da damo šansu nekom drugom. Zato 17. decembra svi tiket, ovaj glasački list, u ruke, pa ubuduće, umesto kladionice, reklamiramo učionice - naveo je Dimitrijević.

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da se ovde radi o izraženoj nervozi, nesigurnosti za dan posle izbora.

- Sama činjenica da nisu u stanju da održe izbornu tišinu i poštuju zakone, dakle da s jedne strane pričaju o važnosti pravne države, dok s druge strane krše zakone, verujući da će tako dobiti poneki glas, govori o nekoj vrsti beznađa. Sve u svemu, loš primer i govori da ili treba modifikovati ovaj izborni zakon ili pooštriti kazne kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale - ističe Miletić.

Obradović: Nevešto kamuflirano

Prema rečima analitičara Darka Obradovića, ovo je grubo kršenje izborne tišine:

- Emituju se političke poruke koje se nevešto kamufliruju i čime se direktno šteti jednoj političkoj opciji, a favorizuje se druga. Nadamo se da će na hiljade posmatrača uočiti pomenute nepravilnosti i staviti ih u svoje izveštaje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (89)

Loading
Jova

16.12.2023 16:55

Jadnici njima nemogu da pomognu što bi rekli banaćani ni kožne čakšire.

Mina

16.12.2023 17:02

Šolakovi mediji imaju nulu iz etike novinarstva i samo se napunju u ovakve manipulacije.

Maja

16.12.2023 17:03

Ništa pametno od opozicionih medija.

Iva

16.12.2023 17:04

Nema kod njih sramote. Tisinu krse na svakom koraku.