REKORDAN BROJ POSMATRAČA! Izbore u Srbiji nadgleda devet domaćih i čak 25 međunarodnih organizacija i stranih država!

Autor:

Vesti

16.12.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posmatrači nezavisno prate tok izbora i ne mogu da učestvuju na njima.

REKORDAN BROJ POSMATRAČA! Izbore u Srbiji nadgleda devet domaćih i čak 25 međunarodnih organizacija i stranih država!

Foto: ATA Images

Izbore u Srbiji sutra će pratiti 5.587 domaćih i stranih posmatrača, što predstavlja rekordan broj nadzornika izbora. Ova posmatračka misija obuhvata devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Najviše posmatrača, njih 2.508, dolazi iz organizacije Crta, dok udruženje "Građani na straži" ima 233 posmatrača, CeSID 974, "Res Publika" 210, "Akademska inicijativa forum" 12, "Unija mladih grada Pančeva" 137, "Pravac Evropa" 813 i "Kreni promeni" 223 posmatrača.

Pored ovih organizacija, izbore će pratiti i posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sa 250 posmatrača koji će nadgledati aktivnosti na dan izbora, kao i 30 dugoročnih posmatrača koji će pratiti ceo izborni proces u zemlji.


Pored navedenih organizacija, izbore će nadgledati i Međunarodna fondacija za izborne sisteme, Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Evropski parlament, kao i ambasade Norveške, Švajcarske i Holandije.


Važno je istaći da posmatrači nezavisno prate tok izbora i ne mogu da učestvuju na njima. Njihova uloga je da evidentiraju sve nepravilnosti koje primete na biračkim mestima i da o tome daju svoje komentare u zapisnik o posmatranju izbora. Da bi se akreditovali za posmatranje izbora, kako domaći tako i strani posmatrači su se morali prijaviti kod Republičke izborne komisije.

Sutra se održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading