SPS podržava predloženi budžet za 2024. godinu

Autor:

Vesti

24.10.2023

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SPS će podržati predloženi budžet za 2024. godinu zato što ovako planiran državni budžet osigurava razvojnu i socijalnu ulogu, kontinuitet rasta i ekonomsku i socijalnu stabilnost.

SPS podržava predloženi budžet za 2024. godinu

Foto: Privatna arhiva

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejan Radenković izjavio je da će poslanici SPS podržati predloženi budžet za 2024. godinu zato što ovako planiran državni budžet osigurava razvojnu i socijalnu ulogu, kontinuitet rasta i ekonomsku i socijalnu stabilnost.

- Planiranje i vođenje javnih finansija jedan je od temelja opstanka naše zemlje u ovim nemirnim vremenima. Nastavlja se rast javnih investicija što obezbeđuje dugoročnu ekonomsku sigurnost za našu zemlju - izjavio je  poslanik SPS Dejan Radenković, navodeći razloge zbog kojih njegova partija podržava predlog budžeta Srbije za narednu godinu.

- Ovakav budžet je održiv, jer racionalnije sagledava ekonomske probleme Srbije, planiran je niži budžetski deficit, niže učešće javnog duga u BDP-u, javna ulaganja će premašiti 600 milijardi dinara. Investicije u Srbiji premašuju sve rekorde i to je zalog za budućnost - istakao je Radenković.

Pored toga, on je dodao da se ovakav plan trošenja javnih finansija, u odnosu na države u ovom regionu, mora oceniti kao hrabrost države, posebno ako se ima u vidu sa kakvim se i političkim i međunarodnim pritiscima Srbija suočava. „Predloženi budžet pokazuje snagu Srbije, veru u budućnost i nepokolebljivi kurs ubrzanog razvoja i držanja koraka sa razvijenim evropskim državama“, ocenio je  poslanik SPS Dejan Radenković.

- Budžet za 2024. godinu predviđa značajna sredstva za gradnju auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica i drugih infrastrukturnih objekata. Okosnica politike SPS je decenijama izgradnja infrastrukture...Simbol graditelja je Milutin Mrkonić, koji je trasirao put velikih investicija u Srbiji i očekujemo da će jedan državni projekat zasluženo nositi njegovo ime.  SPS se uvek zalagao za povećanje investicija u infrastrukturu, što je ključno za ekonomski razvoj zemlje - istakao je poslanik socijalista Dejan Radenković u toku rasprave o budžetu za  narednu godinu.

Takođe, Radenković je u raspravi o javnim finansijama za 2024. godinu u Srbiji naveo da socijalisti insistiraju na povećanju plata i penzija, što je presudno za poboljšanje životnog standarda građana.

- Budžet za 2024. godinu predviđa povećanje penzija za 14,8 odsto, plate u javnom sektoru za 10 odsto, a minimalne zarade za 17,8 odsto. To su ključni  koraci na zaštiti životnog standarda građana, naročito socijalno ugroženih kategorija. Budžet za 2024. godinu predviđa uvođenje novog programa socijalne pomoći za najugroženije kategorije građana i proširenje postojećih programa socijalne zaštite - ocenio je Radenković.

Poslanik SPS Dejan Radenković se osvrnuo i na političku situaciju u svetu i rekao:

- Ovo je vreme kada se širom sveta gomila oružje i kada se, pored rata u srcu Evrope, rasplamsava sukob na Bliskom Istoku, kada tinjaju sukobi u Africi i bude stara neprijateljstva u Aziji. Srbija je država na značajnoj evropskoj raskrsnici, opterećena iskušenjima i pritiscima, pokušajima da je, mimo njene volje i interesa, svrstaju, da je prisile da popusti oko Kosova Metohije. Nezavidan politički položaj, za očuvanje zemlje, dostojanstva i doslednosti, zahteva realan budžet koji obezbeđuje socijalnu sigurnost i razvoj. Glas Socijalističke Partije Srbije za predlog budžeta je glas za stabilnost i bezbrižniju budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading