SRBIJA NA ČELU S VUČIĆEM POKAZALA ODGOVORNOST! Položeni svi ispiti: U vreme pandemije, turbulencija izazvanih ratom u Ukrajini, evakuacije naših državljana iz Izraela

Autor:

Vesti

12.10.2023

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Položeni svi ispiti u vreme pandemije, turbulencija izazvanih ratom u Ukrajini, ali i sada, kad je trebalo izbaviti naše ljude iz Izraela

SRBIJA NA ČELU S VUČIĆEM POKAZALA ODGOVORNOST! Položeni svi ispiti: U vreme pandemije, turbulencija izazvanih ratom u Ukrajini, evakuacije naših državljana iz Izraela

Foto: ST/N. MANDIĆ, ATA Images, Tiktok/MFASerbia, Shutterstock

Na muci se poznaju junaci, stara je narodna poslovica, koja se apsolutno može primeniti kada se opisuje politika koju državno rukovodstvo Srbije s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu vodi u kriznim situacijama, izazvanim vanrednim okolnostima i višom silom. To se, kao i mnogo puta ranije, potvrdilo sada, kada su Srbi uspešno evakuisani iz Izraelaza razliku od mnogih drugih.

Činjenica je da su iza nas, ali i pred nama, teške godine, međutim, u svemu tome država je pokazala odgovornost i brigu.

Krenimo redom...

Rekordan rok

Period pandemije koronavirusa paralisao je gotovo ceo svet. Vreme tada kao da je stalo. Počela je stravična borba, prvo za respiratore, a potom, kada su se pojavile vakcine, i za njih. Jedna mala Srbija, za razliku od mnogo većih zemalja, uspevala je u rekordnom roku da obezbedi, kako respiratore tako i vakcine, koje je svojevremeno donirala i stanovnicima okolnih, pa i udaljenijih zemalja poput Italije.

Republika

Foto: Tanjug

 

U mnogim državama, pomenimo opet Italiju kao primer, zdravstveni radnici bili su prinuđeni da odlučuju koga će staviti na respirator i spasti mu život, a koga ne jer ovih mašina nisu imali dovoljno. U našoj zemlji za takvom selekcijom i određivanjem prioriteta nije bilo potrebe. Bolnički kapaciteti su takođe u rekordnom roku prošireni, izgradnjom čak tri KOVID bolnice, što je podvig kojim se gotovo niko u svetu ne može podičiti.

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, koja je prvenstveno bila izazvana pojavom korone, a kasnije i sukobima u Ukrajini, Srbija je uspela da ostvari ekonomski napredak i realizuje čitav niz isplata novčane pomoći za građane: nezaposlene, najmlađe, penzionere...

Idemo dalje.

Grejna sezona tokom prošle godine bila je problem broj jedan u svim zemljama, pa je tako čak i Nemačka uvodila restriktivne mere, savetovala građane da se bolje oblače, manje greju, ređe koriste toplu vodu. U svemu tome Srbija je za svoje građane uspela da obezbedi dovoljno energenata, te, slobodno možemo reći, krizu na tom polju nismo osetili.

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Jedna od poslednjih situacija u kojoj je naša zemlja po ko zna koji put pokazala odgovornost svakako je rat u Izraelu. Naime, svedoci smo da je prethodnih dana većina međunarodnih avio-prevoznika obustavila letove za Tel Aviv, kao što su čuveni "Er Frans", "Lufthanza"... Obrazlagali su to nepovoljnim bezbednosnim uslovima usled napada palestinskog Hamasa na Izrael i rizika od letenja, pa su njihovi građani uplašeni gledali kako da sačuvaju živu glavu u izraelskim gradovima i na aerodromu "Ben Gurion".

Srbija je opet položila ispit s najvišom mogućom ocenom.

Za razliku od drugih avio-kompanija, "Er Srbija" (u većinskom državnom vlasništvu) u saradnji s Vladom organizovala je čak i vanredne letove za evakuaciju naših državljana iz Izraela, a i redovni letovi su se odvijali nesmetano, između ostalog, zahvaljujući hrabrosti naših pilota.

Veliki broj naših ljudi stigao je prethodnih dana na beogradski aerodrom, gde su ih s nestrpljenjem čekali porodica i najbliži, a pored odgovornosti koju je naša zemlja pokazala za svoje građane, izašli smo u susret i susednoj Crnoj Gori, čiji su građani transportovani upravo avionima "Er Srbije".

"Činjenice niko ne može da ospori"

Komentarišući činjenice navedene u ovom tekstu, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, u razgovoru za Srpski telegraf ističe da sve ovo govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike koju vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državno rukovodstvo.

Republika

Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

 

- Sve su to činjenice i rezultati koje ne može niko da ospori. Setimo se samo perioda korone, kada smo vakcine nabavljali i za druge narode, susede. Sve to ukazuje da je naša zemlja uvek pravovremeno i blagonaklono prema svima reagovala, kad god je bilo potrebno, pa i u ovom periodu ekonomske krize, u kom jedna mala Srbija beleži rast i razvoj, što osećaju i građani, koje država u celokupnoj situaciji kontinuirano pomaže, povećavajući plate, penzije i pružajući im mnoge druge vidove pomoći - rekao je Milićević.

Hrvatski ministar pokazao koliko nam zavide

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je akciju slanja aviona "nekih" zemalja (aludirajući na Srbiju) u Izrael da bi evakuisali svoje građane nepotrebnom, poručujući da su to uradile da bi se navodno "paradno pokazale".

Neodgovornost sopstvene države Grlić Radman je pravdao činjenicom da među ubijenim i otetim u Izraelu, u napadu terorističke grupe Hamas, nema hrvatskih državljana.

- Što se ostalih tiče, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku iako njihov tačan broj nije moguće utvrditi - kazao je on.

Foto: Tanjug/Ap

 

 

Nije krio nezadovoljstvo pojedinim medijskim napisima, koji su kritikovali rad hrvatske ambasade u Izraelu.

- Hrvatski hodočasnici koji su bili zatečeni napadom u Izraelu imali su ugovorene aranžmane, bili su zaštićeni i vratili su se kad su hteli. Stvaralo se nepotrebno pitanje koliko je ambasada bila angažovana - naveo je Grlić Radman.

U pokušaju da ponizi Srbiju jer se, gle čuda, ponela odgovorno, hrvatski ministar spoljnih poslova je podsetio na to da nisu sve države slale svoje avione po svoje državljane i pomenuo Nemačku, koja je imala i poginule:

- Dakle, svako je to radio kako je to hteo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (27)

Loading
Zoran

12.10.2023 16:21

Srbija je zemlja u kojoj jesistem dobar i funkcioniše. Lično sam zadovoljan svakim mehanizmom koji je preduzet u vanrednim i kriznim situacijama.

Ljubica

12.10.2023 16:22

Vucic brine za svoj narod.

Raša

12.10.2023 16:22

Ukratko objašnjeno šta znači odgovorna i ozbiljna politika države.

Milan

12.10.2023 16:24

Brzo i efikasno rešavanje problema, bravo, to je lider.