SVE JE VIŠE BOLESNIKA, U BATAJNICI SE UDVOSTRUČIO BROJ! Dr Adžić Vukičević: Očekuje se dalji porast obolelih od kovida, omikron soj je jako teško izbeći

Autor:

Vesti

09.07.2022

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih 10 dana u kovid-bolnici u Batajnici udvostručio se broj obolelih. Profesorka dr Tatjana Adžić Vukičević očekuje dalji porast broja prijema, s obzirom na povećanje broja inficiranih, ali kaže da su sada kliničke slike kovida 19 dosta blaže, znatno su manje potrebe za kiseonikom, hospitalizacija kraće traje, manje je smrtnih ishoda

SVE JE VIŠE BOLESNIKA, U BATAJNICI SE UDVOSTRUČIO BROJ! Dr Adžić Vukičević: Očekuje se dalji porast obolelih od kovida, omikron soj je jako teško izbeći

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

U ovoj bolnici je sada 60 obolelih sa srednje teškom kliničkom slikom, što je gotovo polovina od oko 140 ukupno hospitalizovanih u celoj Srbiji.

Primećuje se, međutim, da poslednjih dana raste i broj pacijenata na respiratorima, pa ih je sada 15, što je duplo više nego na početku ove sedmice.

U prijemno-trijažni centar Kovid-bolnice Batajnica dolaze bolesnici različitih godina starosti, komorbiditeta i vakcinalnog statusa - kaže profesorka Adžić Vukičević za Novosti.

- Zahvaljujući odličnim antivirusnim lekovima, koji ukoliko se daju bolesncima prvih dana od početka simptoma, značajno se smanjuju broj hospitalizovanih. Praktično, primaju se na hospitalno lečenje oni koji su zaraženi u nekoj od bolnica gde su prethodno lečeni, potom stariji bolesnici sa velikim brojem pridruženih bolesti i onkološki pacijenti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kovid bolnica

Novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5, koji su pokrenuli novi talas obolevanja u više od 110 zemalja, sigurno će, kaže prof. Adžić Vukičević, biti izolovani i kod nas, a možda su već u cirkulaciji. Iako preliminarni podaci iz sveta pokazuju da se oni, za razliku od "običnog" omikrona, spuštaju i na donje disajne organe, kod nas se to još ne primećuje u kliničkoj praksi.

- Novi sojevi znatno ređe u odnosu na delta soj i sve ostale napadaju donje respiratorne puteve. Najčešće daju upale sinusa, ždrela, a znatno manje upale pluća. Nijedan soj, niti podtip virusa korona nije dao, niti će dati tako tešku kliničku sliku kakvu je izazivao delta soj. Teško i najteže obolelima od delta soja praktično da i nije bilo pomoći, uprkos lečenju. Jedino su šansu imali, primetno zabeleženu, oni koji su bili vakcinisani - kaže profesorka Adžić Vukičević.

Omikron jako teško zaobići

Sada je u bolnicama podjednak broj nevakcinisanih i vakcinisanih, jer sada aktuelni sojevi zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom ili posle preležanog kovida 19.

Usuđujem se da kažem da je omikron soj virusa jako teško izbeći - navodi prof. Adžić Vukičević.

Neki se čak razbolevaju po dva ili više puta zbog omikrona, i to mlađi i zdravi ljudi bez pridruženih bolesti. Svakako da će situacija biti znatno povoljnija u kontroli ovog podtipa virusa, nakon primene polivalentne vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa, koja se očekuje početkom jeseni.

Osnovna karakteristika novih podtipova omikrona je ta da se neverovatno brzo šire. Doktorka Adžić Vukičević kaže čak nekoliko desetina puta brže nego ostali sojevi korone:

Dobro je to što su u većini slučajeva kliničke slike veoma blage. Sve ovo govori u prilog postojanja blage virusne infekcije koja se u najvećem broju slučajeva može lečiti ambulantno i bez većih posledica, kakve smo viđali u protekle dve i po godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading