NIKAD JAČI PRITISCI NA PREDSEDNIKA I SRBIJU! "Velika petorka" stiže u Beograd sa novim zahtevima

Autor:

Vesti

10.10.2023

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, evropski lideri dolaze sa još snažnijim pritiscima da naša zemlja uvede sankcije Rusiji, kao i da se u potpunosti primeni Ohridski sporazum, koji inače predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao.

NIKAD JAČI PRITISCI NA PREDSEDNIKA I SRBIJU! "Velika petorka" stiže u Beograd sa novim zahtevima

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, emisari predsednika SAD, Francuske i Nemačke, kao i italijanske premijerke, dolaze do kraja meseca ponovo u posetu Srbiji.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, velika petorka dolazi sa još snažnijim pritiscima da naša zemlja uvede sankcije Rusiji, kao i da se u potpunosti primeni Ohridski sporazum, koji inače predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao.

Ali, kako je posle sukoba u Banjskoj klatno krivice u delu međunarodne javnosti gotovo preko noći prešlo sa Aljbina Kurtija na našu stranu, za očekivati je da pomenuti kvintet iskoristi to kako bi od Vučića iznudio "kooperativnost". To znači da se Srbija ne protivi članstvu lažne države Kosovo u međunarodnim organizacijama i UN, što nam je diskretno nedavno poručio i američki ambasador Kristofer Hil. Odnosno da se stavi tačka na kosovsku priču, ali na štetu Srbije.

Pomenuti petočlani tim bio je u Srbiji 20. januara, kada je pred našu zemlju tokom razgovora sa predsednikom Vučićem, stavio ultimatum ili prihvatanje nemačko-francuskog odnosno evropskog plana, koji je kasnije i dogovoren u Ohridu ili razne vrste kazni,  od uvođenja viza do povlačenja investitora.

Ova nova turneja zakazana je posle događaja u Banjskoj gde je poginuio albanski policajac i ubijena trojica Srba, što je Zapadu poslužilo da na mah zaboravi Kurtijev teror.

Posle oružanog sukoba na severu KiM, do kojeg je došlo iako je Beograd mesecima upozoravao da se može desiti nešto slično, usledile su izjave u kojoj je Srbija označena kao agresor. U tome je prednjačio ambasador Nemačke u Prištini Jens Rode. Sinhronizovano, stizali su zahtevi da nam se uvedu sankcije, a taj front u EU od najmanje sedam država predvodili su predstavnici Letonije, Litvanije i Estonije, ali i Hrvatske.

Predsednik Vučić je posle jovanjdanskog ultimatuma otkrio javnosti detalje teških razgovora.

Šta predviđa francusko-nemački plan

Uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, priznavanje dokumenata i simbola, mirno rešavanje sporova, da Srbija ne sprečava članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, prava srpske manjine i zaštitu SPC, osnivanje Zajednice srpskih opština. 

- Šta me je zabrinulo? Došla je petorka, predstavnici tri najveće evropske zemlje, Eskobar i Lajčak. U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je da moramo prihvatiti ovaj plan, jer oni smatraju da mora biti prihvaćen, odnosno defakto novi pregovarački okvir. U suprotnom, suočićemo se sa prekidom evrointegracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji. Dakle, citirao sam. Zatim mi je to ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam veoma snažno reagovao - rekao je tada predsednik.

Vučić je u više navrata rekao da o svemu što se odnosi na normalizaciju života može da se razgovara, ali da priznavanja tzv. Kosova i stolice za Prištinu Ujedinjenim nacijama nema, te da ništa nije potpisao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (73)

Loading
Mimi

10.10.2023 09:36

Predsednik Aleksandar Vucic se bori svim srcem za Srbiju.

Sasa

10.10.2023 09:36

Za nasu Srbiju slede jako veliki pritisci koji nisu ni malo laki , puna podrska Vucicu kome nije ni malo lako koji ima jake pritiske

Dunja

10.10.2023 09:36

Nećemo prihvatiti uslove zbog drugih interesa, Srbija ima da se bori za svoj narod i slobodu.

Mia

10.10.2023 09:37

Velika petorka i pritisak na Rusiju.