FON DER LAJENOVA čestitala SEVERNOJ MAKEDONIJI na prihvatanju FRANCUSKOG PREDLOGA: Veliki korak ka evropskoj budućnosti!

Autor:

Vesti

16.07.2022

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za francuski predlog je glasalo 68 članova makedonskog parlamenta. A evo i ko je sve čestitao!

FON DER LAJENOVA čestitala SEVERNOJ MAKEDONIJI na prihvatanju FRANCUSKOG PREDLOGA: Veliki korak ka evropskoj budućnosti!

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen

Sa 68 glasova "za" severnomakedonsko Sobranje usvojilo je zaključke o takozvanom francuskom predlogu za ukidanje bugarskog veta i započinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Skupština se izjašnjavala o francuskom predlogu - pregovaračkom okviru za EU, a sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Severnoj Makedoniji Dejvid Gir.

U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici SDSM.

Trećeg dana zasedanje makedonskog parlamenta o francuskom predlogu, odnosno pregovaračkom okviru za EU, počelo je sa oko 40 minuta zakašnjenja.

Glasanje u parlamentu Severne Makedonije za prihvatanje francuskog predloga za početak pristupnih pregovora pozdravili su visoki funkcioneri EU Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Oliver Varhelji i ocenili da se time učvršćuje evropski put zemlje.

Ursula fon der Lajen je povodom toga na svom zvaničnom Tviter nalogu čestitala na rezultatima glasanja. 

- Čestitam Severnoj Makedoniji na glasanju koje otvara pristup bržim pregovorima. To je bila istorijska prilika i vi ste je ugrabili. Ovo je veliki korak na putu ka evropskoj budućnosti. Vašoj budućnosti - napisala je Predsednica Evropske komisije.

 

 

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta podelio je fotografiju na kojoj su sjedinjene zastava Severne Makedonije i Evropske unije, uz opis:

- Današnje glasanje u Sobranju Severne Makedonije otvara put za održavanje prve Međuvladine konferencije sledeće nedelje. Ovo je suštinski korak za tu zemlju i za EU. Naša budućnost je zajednička i čekamo vas raširenih ruku.

 

 

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je glasanje u Sobranju i objasnio šta to donosi.

- Glasanje vladi daje jasan mandat da započne prvu međuvladinu konferenciju na osnovu francuskog predloga. Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora u utorak, kada ćemo se sastati u Briselu na prvoj međuvladinoj konferenciji - napisao je Varhelji na Tviteru.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading