NOVINAR BIRNA MARUŠČIĆ: VUČIĆ uživa veliku popularnost u Severnoj Makedoniji!

Autor:

Svet

08.07.2022

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prilikom uključenja iz Skoplja, novinar Siniša Jakov Maruščić rekao kako je Vučićev intervju za "Sitel" bio blagi sedativ za makedonski narod, jer lider Srbije uživa veliku popularnost u Skoplju.

NOVINAR BIRNA MARUŠČIĆ: VUČIĆ uživa veliku popularnost u Severnoj Makedoniji!

Foto: N1 printscreen

Od kako je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao Makedonce da iskoriste istorijsku priliku i prihvate francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom, čime će omogućiti početak pregovora sa Evropskom unijom, jedan deo stanovništva, ali i opozicione političke scene izrazio je nepoverenje, smatrajući francusko rešenje ucenom.

Međutim, sudeći prema rečima novinara BIRN i dopisnika iz Skoplja, Siniše Jankova Maruščića podrška EU integracijama Makedonije, koju je dao Vučić imala je odziva, budući da je lider Srbije popularan u Makedoniji.

- Mi smo zadnjih nedelju dana viđali ovamo i predstavnike Francuske i Predstavnike Evropske Unije i Evropskog poslanika za Balkan i kao što ste spomenuli, i Vučič je indirektno podržao ovaj predlog - započinje svoju priču u uključenju u emisiju na N1 Maruščić.

Kako ističe novinar BIRN, evidentan je pritisak EU na makedonski narod, ali od značaja je i intervju koji je Vučić dao za makedonsku TV Sitel.

- Danas vidim da Evropska unija kaže - to je makedonska stvar i vi morate odlučiti, ali evidentan je taj pritisak. Protumačio sam taj Vučićev intervju za makedonsku televiziju, kao neki blagi sedativ za makedonski narod, jer ovde u Makedoniji, kao što već znate, Vučić uživa veliku popularnost - navodi Maruščić i dodaje:

- Tako da mislim da, sem Vučića, ove druge forme pritiska, bar za narod, nisu nešto specijalno efektni da bi ih naterali da promene mišljenje.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu televiziji Sitel, povodom francuskog predloga, da Severna Makedonija ne treba da odbaci evropski predlog  i da bi trebalo da ide napred, što joj omogućuju EU integracije brojnim mogućnostima za privlačenje investicija.

- Sta je za vas alternativa? Pitaće Bugare za nešto, pitaće druge za nesto drugo. Uvek će se naći nešto. Ali gurajte svoju zemlju napred. Na kraju krajeva, da li će neko otvoriti klaster više ili klaster manje nije suštinsko pitanje, nije ni najvažnije. Ali dobro je biti na evropskom putu, dobro je otvoriti mogućnosti za privlačenje investicija. To je važno, to je dobro -  rekao je Vučić za makedonsku televiziju.

Vučić je, kako su preneli lokalni mediji, za Sitel rekao i da smatra da, iako postoje prepreke na evropskom putu, one treba da se rešavaju i uklanjaju jedna po jedna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading