SMRT ZVEZDE KULTNOG FILMA "KUM" RASTUŽILA HOLIVUD : Tihi odlazak Sonija Korleonea

Autor:

Zabava

08.07.2022

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmovi i mnoge sjajne uloge koje je Džejms Kan igrao nikada neće biti zaboravljeni, kaže Frensis Ford Kopola.

SMRT ZVEZDE KULTNOG FILMA "KUM" RASTUŽILA HOLIVUD : Tihi odlazak  Sonija Korleonea

Foto: youtube.com/CBS Sunday Morning

Sin nemačkih imigranata, klinac iz Bronksa, njujorški mangup koji je dobio svoju zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih Džejms Kan preminuo je u svojoj 82. godini. Žestok momak sa filmskog platna, gangster i sin porodice Korleone bio je jedan od najpoznatijih filmskih glumaca svoje ere. Preminuo je u svom domu, o čemu je njegova porodica obavestila javnost. Ova vest rastužila je Holivud, ali i mnogobrojne Kanove poštovaoce širom sveta.

Svoj put u Holivudu gradio je strpljivo, a onda mu je uloga Sonija Korleonea u klasiku "Kum" iz 1972. donela svetsku slavu. Za najbuntovnijeg sina Vita Korleona, koga je tumačio legendarni Marlon Brando, Kan je bio nominovan za najprestižniju filmsku nagradu Oskar u kategoriji najbolji glumac u sporednoj ulozi. 

Republika

Foto: Profimedia

 

Jednom prilikom, Kan je otkrio kako je tokom snimanja ovog filma napustio set jer se naljutio na režisera Frensisa Forda Kopolu zato što je izbrisao jednu od njegovih scena.  

- Pre dela u filmu kada mi Majkl govori da će se on pobrinuti za policajca i Solozoa, snimili smo scenu u kojoj smo Bobi Dival koji je tumačio lik advokata Toma i ja. Ona je u scenariju zauzimala oko deset stranica, a Kopola ju je skroz izbacio! Toliko sam bio ljut zbog toga da nisam mogao da gledam ostatak filma - svojevremeno je ispričao Kan.

Ovaj njujorški boem poznat je po svom raskalašnom načinu života i stalnim zabavama. Ženio se četiri puta i iza sebe je ostavio petoro dece. Kao mladić, Kan je želeo da bude igrač američkog fudbala, ali ga je život odveo u glumačke vode. Sudbina se sa njim poigrala, pa je preminuo baš u godini kada film "Kum", koji mu je doneo svetsku slavu, proslavlja 50 godina od premijere. Malo je poznato da su Kopola i Kan bili prijatelji od ranih studentskih dana budući da su zajedno studirali na njujorškom Univerzitetu Hofstra. Smrt Džejmsa Kana duboko je pogodila proslavljenog režisera, koji se od njega oprostio dirljivim rečima:

Republika

Foto: Ap photo/ Brent N Clarke

 

- Džimi je bio neko ko se protegao kroz moj život duže i bliže od bilo koje figure iz filma koju sam ikada poznavao. Od onih ranijih vremena zajedno na filmu "The Rain People" i kroz sve prekretnice mog života, njegovi filmovi i mnoge sjajne uloge koje je igrao nikada neće biti zaboravljeni. On će uvek biti moj stari prijatelj sa Sanisajda, moj saradnik i jedan od najduhovitijih ljudi koje sam ikada poznavao - rekao je Frensis Ford Kopola.

Kan se tokom sedamdesetih pojavio u još nekoliko zapaženih filmova, kao što su "Kockar", "Rolerbol", "Put za Eldorado", "Operacija Market garden", kao i ulogama u TV serijama "The Untouchables", "Kraft Suspense Theatre", "Combat!", "Ben Casey" i "Naked City".

Kolege neutešne 

Al Paćino - Džimi je bio moj izmišljeni brat i moj doživotni prijatelj. Teško je poverovati da ga više neće biti na svetu jer je bio tako živahan i hrabar. Sjajan glumac, sjajan reditelj i moj dragi prijatelj. Nedostajaće mi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Adam Sendler - Džejms Kan... Mnogo sam ga voleo. Uvek sam želeo da budem poput njega i srećan što sam ga upoznao. Uvek sam se smejao u njegovoj blizini. Njegovi filmovi su bili najbolji od najboljih. Svima će nam užasno nedostajati. Mislim na njegovu porodicu i šaljem ljubav.

Šeron Stoun - Bio je toliko zabavan. Od prvog trenutka bio mi je podrška. Džimi, cenim svaku zajedničku sekundu, putuj s mirom. 

Republika

Foto: Printscreen Youtube CBS Sunday Morning

 

Arnold Švarceneger - Džejms Kan je bio ikona, legenda. Inspirisao je sve koji su ikada bili pred kamerama. Imao sam sreće što sam radio sa njim i video njegov talenat i njegov fantastičan smisao za humor iz prve ruke. Bio je odlican partner za trening u teretani i pravi prijatelj. Nedostajaće mi!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading