VUČIĆ poručio prvoj generaciji polaznika: POTREBNI SMO JEDNI DRUGIMA, verujem u vašu snagu!

Autor:

Vesti

04.07.2022

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je danas prvu generaciju polaznika programa "Barvalipe – Romi u javnoj upravi Srbije".

VUČIĆ poručio prvoj generaciji polaznika: POTREBNI SMO JEDNI DRUGIMA, verujem u vašu snagu!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon sastanka sa prvom generacijom polaznika programa "Barvalipe – Romi u javnoj upravi Srbije", predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je na vrednosti romskog društva i na doprinos koji su ostavili širom sveta, u umetnosti i kulturi.

Vučić je podsetio da su reditelji Emil Lotjanu i Emir Kusturica u svojim filmovima estetski tretirali Rome kao globalnu aristokratiju, jer, kako je rekao, ista nit plementog držanja spaja Roem o kojima pevaju Lorka, Gorki i Puškin, piše Viktor Igo ili De Servantes.


- Svi smo slušali operu "Karmen" Žorža Bizea, dok je čuveni Džimi Hendriks kroz ime svog trija dao posvetu najboljim muzičarima koje je znao, Romima, a Srbiji je, ističe, proviđenje darivalo fantastične ljude od Šabana Bajramovića, "Orfeja srpske muzičke scene", do Bajrama Baje Saitovića Lukina, evropskog prvaka u pisanju romske poezije, profesora filozofije i savetnika za romska pitanja u Kancelariji za ljudska i manjinska prava - naveo je Vučić i rekao da ove lepe reči proizilaze iz vere u snagu romske zajednice.

Predsednik je rekao kako oni pomažu dovođenju investitora, kao i da ovakav napredak Srbije u Evropi ne bi mogao da se zabeleži da nije njih.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić sa polaznicima programa

- Verujem u vašu snagu, u snagu srpskog društva da razume koliko smo jedni drugima potrebni, jer da budem slobodan, danas naša budućnost dobrim delom zavisi od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo - rekao je Vučić.

Lider Srbije je istakao da je uveren da će njihova dostignuća u budućnosti značiti i da dobiju mesto u administraciji Srbije, i gradova i sredina iz kojih dolaze, dodajući da su među njiima ljudi iz čitave Srbije, a jedan od polaznika programa, je čak i iz Berlina.


- Program ''Barvalipe'' mali je dokaz naše, ali više je dokaz vaše posvećenosti obrazovanju, i cele romske populacije za rad u organima uprave Srbije - dodao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija mora u potpunosti da bude inkluzivno društvo, i njihov dom u kome imaju ista prava i obaveze kao i svi njeni građani.

- Želim vam mnogo uspeha, da vaši roditelji budu ponosni, da ostvarite najbolju budućnost za vašu decu, želim vam uspeh u radu i karijeri - poručio im je Vučić.

Program Barvalipe otvoren je prošle godine u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu Srbije, a namenjen je pripadnicima romske populacije sa stečenim visokim obrazovanjem, koji nisu zaposleni u javnoj upravi, sa ciljem unapređenja njihove profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
zaklina

05.07.2022 06:43

Mladi su nasa buducnost i nasa snaga!

sumatra

05.07.2022 07:22

Bravo za državu i predsednika Vučića. Još jednom je država pokazala da poštuje Rome i da oni treba da budu podjednaki sa svima ostalima.