DOBILI ZELENO SVETLO! Severna Makedonija počinje pregovore za članstvo u EU!

Autor:

Svet

24.06.2022

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarski parlament dao je danas Vladi zeleno svetlo da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU.

DOBILI ZELENO SVETLO! Severna Makedonija počinje pregovore za članstvo u EU!

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Skupština Bugarske raspravljala je danas o odluci kojom se prihvata predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za S. Makedoniju i Albaniju.

Tako je izglasano da se ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, kojim Sofija blokira pristupanje Skoplja EU od novembra 2020. zbog kulturnih i istorijskih sporova.

 

 

Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, izašla je sa predlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao “vrlo dobar”, a po kom bi Severna Makedonija trebalo da izmeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila "državljane koji žive unutar granica države i koji su deo drugih naroda", kao što su Bugari.

Taj francuski predlog, međutim, mora da "prođe" i severnomakedonsko odobrenje, prenosi Alo.

Severna Makedonija bi se trebalo izmeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila "državljane koji žive unutar granica države i koji su deo drugih naroda", kao što su Bugari.

Više od tri i po sata članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove sinoć su raspravljali o tri predložena rešenja,nisu uspeli da spoje predloge u jedan, ali su podržali predlog Demokratske Bugarske i Hrista Ivanova,navodi makedonska agencija.

Stranka Postoji takav narod (ITN), Bugarska socijalistička partija (BSP) i Preporod poručili su neće podržati odluku jer se razlikuje od onoga što je do sada usvojio bugarski parlament.

Severna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je zeleno svetlo 2020. za početak pregovora o pridruživanju, iako nije određen datum za početak pregovora, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading