SEVERNA MAKEDONIJA PRIHVATILA FRANCUSKI PREDLOG! Posle četiri dana rasprave, "da" za započinjanje pristupnih pregovora sa EU!

Autor:

Svet

16.07.2022

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parlament Severne Makedonije je sa 68 glasova "za" usvojio takozvani francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i započinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

SEVERNA MAKEDONIJA PRIHVATILA FRANCUSKI PREDLOG! Posle četiri dana rasprave,  "da" za započinjanje pristupnih pregovora sa EU!

Foto: pixabay.com

Makedonsko Sobranje je tako nakon tri dana žučnih zasedanja konačno odobrilo predložene zaključke, kojima se Vlada obavezuje da nastavi proces prijema u EU, a poslanici vlade sa zastavama Makedonije i EU ustali su i pozdravili ovaj potez uz aplauz.

Uoči glasanja, skupštinsku salu napustili su poslanici opozicionih stranaka VMRO DPMNE i Levica, piše Blic.

Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Severnoj Makedoniji Dejvid Gir.

U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici vladajuće SDSM.

Kako prenose skopski mediji, poslanici se nisu izjašnjavali "za" ili "protiv" pregovaračkog okvira koji je predložila Francuska dok je predsedavala Evropskim savetom u prvoj polovini godine, već za zaključke koji vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU.

I za danas u podne najavljen je novi protest ispred Skupštine pod motom "Ultimatum - ne hvala", protiv francuskog predloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading