VLADA PREDALA PREDLOGE KANDIDATA ZA ŠEFOVE OSNOVNIH I JAVNIH TUŽILAŠTVA: Narodna skupština donosi odluku pre kraja godine

Autor: Republika

Vesti

06.12.2021

16:45

Za Tužioca za organizovani kriminal predložen je aktuelni šefa tog tužilaštva Mladen Nenadić, a za Apelacionog tužioca u Beogradu takođe aktuelni šefa tog tužilaštva Tomislav Kilibarda. Za Višeg javnoga tužioca u Beogradu predložen je Nenad Stefanovića, trenutni zamenik te funkcije

VLADA PREDALA PREDLOGE KANDIDATA ZA ŠEFOVE OSNOVNIH I JAVNIH TUŽILAŠTVA:  Narodna skupština donosi odluku pre kraja godine

ST/N. MANDIĆ

Vlada Srbije utvrdila je danas predloge kandidata za šefove 50-ak viših i osnovnih javnih tužilaštava u Srbiji i prosledila ih Narodnoj skupštini na konačan izbor.

Kako Tanjug saznaje, za Tužioca za organizovani kriminal Vlada je Skupštini na izbor predložila aktuelnog šefa tog tužilaštva Mladena Nenadića, a za Apelacionog tužioca u Beogradu takođe aktuelnog šefa tog tužilaštva Tomislava Kilibardu.

Za Višeg javnog tužioca u Beogradu Vlada je Skupštini predložila Nenada Stefanovića, koji je trenutno zamenik te funkcije.

Izbori za tužioce treba da se okončaju pre kraja godine, pošto izabrani javni tužioci na mandat od šest godina treba da stupe 1. januara 2022. godine.

O predlozima Vlade do kraja decembra treba da odluči Narodna skupština, a potom da oni polože zakletvu.

google.com/maps/prinscreen

 

 

Na ovim izborima pored pomenutih, biraju se šefovi za još 18 viših i 30 osnovnih javnih tužilaštava.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, javnog tužioca na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i on može biti ponovo biran.

Vlada predlaže Narodnoj skupštini jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca sa liste kandidata koju je utvrdilo DVT.

Prethodno DVT dostavlja Vladi listu jednog ili više kandidata za izbor na funkciju javnog tužioca.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading