OTKRIVAMO DETALJE PAKLENOG PLANA: Ovako Bodrožić i NVO sabotiraju dijalog o medijima

Autor: Republika

Vesti

25.08.2021

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik NUNS Željko Bodrožić i predstavnici nevladinog sektora i civilnog društva u Srbiji udružili su sa kako bi sobotirali dijalog o medijima i to tako što bi prisustvo predstavnika stranih ambasada iskoristili da izvedu performans u kome će blatiti Srbiju i optuživati aktuelni režim za navodnu medijsku cenzuru, otkriva Republika.

Foto: Tanjug/Z. Zestić

Ministarka Čomić organizovala skup u Palati Srbija o medijima

Kako objašnjava naš sagovornik upućen u detalje skupa u Palati Srbija koji je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, prvobitni plan NVO sektora u Srbiji bio je da se pred velikim brojem stranih diplomata Srbija ocrni, a njeni funkcioneri optuže za medijski teror.

Ocrniti Srbiju

- Narodski rečeno, želeli su publiku. Publiku za Željka Bodrožića, predsednika NUNS, koji je trebao da pred stranim diplomatama napadne i kritikuje vlast zbog navodne cenzure u medijima i navodnog pritiska na novinare - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, taj plan se izjalovio, pošto su među zvanicama bili samo američki ambasador Entoni Godfri, šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu i belgijski ambasador.

- Dan pre nego što je sastanak održan, od predstavnika NVO sektora neformalnim kanalima upućeni su pritisci na adresu ministarstva, da skupu prisustvuju i ambasadori drugih zemalja. Računica je bila prosta - pred najuticajnim diplomatama trebalo je poslati poruke o nekakvoj medijskoj torturi, a za to, naravno, optužiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Plan, međutim, nije uspeo, pošto su od predstavnika drugih ambasada bili samo otpravnici poslova - objašnjava naš sagovornik.

Republika

Foto: youtube.com/printscren

Željko Bodrožić

Inače, na skupu pod nazivom "Kultura dijaloga - civilno društvo i mediji", predsednik NUNS Željko Bodrožić pročitao je pismo koje je potpisalo 60 organizacije za ljudska i manjinska prava u kome je između ostalog napadnut predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i Srpski telegraf koji je nedavno objavio sve detalje vezane za finansiranje vodećih nevladinih organizacija u zemlji

Pri tom, u maniru klasične zamene teza, Bodrožić i njegova klika pokušali su da se predstave kao žrtve, tvrdeći da su pojedini mediji u Srbiji, uključujući i Srpski telegraf i Republiku nazivaju "izdajnicima i stranim plaćenicima", što je očigledna neistina, pošto to ni na jednom mestu, ni u jednom tekstu, nismo uradili.

Upitan zašto tvrdi da smo ga etiketirali kao "domaćeg izdajnika i stranog plaćenika", kada je to lakoproverljiva laž, Bodrožić je odgovorio da mu nije jasno od kada je Srpskom telegrafu i portalu Republika stalo do njegovog mišljenja.

Na našu konstataciju da posao radimo profesionalno kontakirajući i drugu stranu, Bodrožić je nastavio sa isčuđavanjem.

- Otkud to? Neko vam naredio ili vas posavetovao? Do sada niste praktikovali da me zovete kada pišete o meni ili NUNS - napisao je Bodrožić, ponovo izbegavajući konretan odgovor na konkretno pitanje.

 

Čomićeva bez komentara

U pokušaju da dobijemo komentar o pritiscima koje su Bodrožic i njegova klika vršili na Ministarstvo prosledili smo pitanja ministarki Gordani Comic, ali se ona do momenta objavljivanja ovog teksta nije oglašavala.

Zašto je zabrinut Godfri?

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Američki ambasador Entoni Godfri

Podsetimo, neposredno pred početak skupa o medijima u Srbiji govorio je i američki ambasador koji je poručio da je uznemiren obeležavanjem novinara ili medija pod kontrolom Stejt departmenta.

To je opasno. Video sam to i ranije. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti dalje od strateškog prioriteta - članstva u EU - rekao je Godfri pred početak skupa.

Godfri je naglasio da su nezavisni novinari i organizacije civilnog društva patriote, a ne izdajnici, i da oni smatraju, pa i po cenu ličnog rizika, da građani treba da budu informisani. Istakao je i da SAD s ponosom podržavaju nezavisno novinarstvo i slobodu udruživanja.

Međutim, nije baš najjasnije šta je izazvalo ovu uznemirenost američkog ambasadora.

Ukoliko je ta briga usledila posle objavljivanja spiska donatora medija i nevladinih organizacija u Srbiji, a koje je objavio Srpski telegraf, onda je ona bez razloga jer je naš list koristio javno dostupne podatke, koje su navedene organizacije same navodile i objavljivale na svojim stranicama.

To je potvrdio čak i Dušan Mašić, novinar BBC, koji je praktično priznao da je naš list objavio samo zvanične podatke - da nismo ništa otkrili, već da smo prepisali podatke s njihovih sajtova.

Sve ostalo je prepisano "o nama" s njihovih sajtova - napisao je na Tviteru Mašić.

Ako Godfriju smeta objavljivanje zvaničnih podataka i ako bi da zabrani medijima, pa i Srpskom telegrafu, da objavljuje javno dostupne podatke, onda je opravdano zapitati se da li američki ambasador ovim želi da cenzuriše medije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
БОРИСЛАВ ПЕТКОВИЋ

25.08.2021 20:18

Бодрожић не треба усмерити.Треба му помоћи.Дрога му је уништила мозак.