OTKRIVAMO PUT NOVCA! KRIKU PARE OD AMERIČKE VLADE, SOROŠA, ROKFELERA: Keš iz Vašingtona, preko Salivena završava kod Dojčinovića!

Autor: Republika

Vesti

23.08.2021

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među organizacijama koje su denuncirale srpske medije Tviteru posebno mesto zauzima Krik, koji se predstavlja kao mreža za istraživanje kriminala i korupcije i predvodi je Stevan Dojčinović.

Republika

Foto: Tanjug/printscreen

Stevan Dojčinović, urednik KRIK

Ova nevladina organizacija osnovana je 2015, kako sami navode, radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Član je međunarodne mreže OCCRP, čiji je osnivač i urednik Dru Salivan.

Registrovan u Merilendu (regionalni centar je u Sarajevu) kao mreža za razvoj novinarstva, OCCRP se finansira grantovima fonda UN za demokratiju (UNDEF), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Soroševog fonda za otvoreno društvo...

Salivan je, inače, osnivač i Mreže za razvoj novinarstva, koja je u nekoliko godina od USAID i Stejt departmenta dobila oko šest miliona dolara. Njegovo ime pominjalo se u mnogim aferama u regionu, pa i u Srbiji.

Salivan je stajao iza mnogih tekstova koji su sadržali ozbiljne, a dokazima često nepotkrepljene optužbe protiv niza zvaničnika i javnih ličnosti u regionu.

Mnogi mediji u regionu zato nisu imali mnogo reči hvale za njegovu profesionalnost, navodeći da je pre kontroverzne karijere u istraživačkom novinarstvu bio stendap komičar.

Republika

Foto: youtube.com/Jigsaw

Dru Saliven

 

O Salivanovom OCCRP, pa, samim tim, i Kriku, koji je deo te mreže i od nje dobija novac, nedavno je pisao Srpski telegraf, nakon tajnog brifinga u Beloj kući 3. jula ove godine. Nije bez osnova razmišljanje da smo tada dirnuli u osinje gnezdo i zato se našli na spisku medija koje Tviter etiketira po dojavama iz Srbije, i to baš Krikovim.

Bilo kako bilo, tek u Beloj kući tog 3. jula dvoje agenata Saveta za nacionalnu bezbednost SAD (National Security Council), kojima su identiteti zaštićeni, razgovaralo je sa grupom probranih novinara.

Tema: predstavljanje objave Vašingtona o borbi protiv korupcije (a i mnogo čega drugog) širom sveta i upoznavanje novinara s načinom na koji će se to činiti.

Tokom diskusije i otkrivanja planova američke administracije, između ostalog, jedan od agenata objašnjava preko kojih poluga će se disciplinovati i kažnjavati zemlje za koje se proceni da im je to potrebno.

- Ono što mogu da kažem jeste da memorandum nacionalne bezbednosti, koji pokriva ovu temu, uključuje komponente obaveštajne zajednice. Tako da rad na tom frontu uključuje direktora Nacionalne obaveštajne službe i Centralnu obaveštajnu službu (CIA). Postoje naše linije pomoći koje ubrzaju istraživačke novinarske organizacije. Ono što mi prvo pada na pamet jeste OCCRP, kao i strana pomoć koja ide za neke NVO.

Sve to, crno na belo, stoji i u zapisniku sa sastanka.

Tačno je, plaćaju nas Ameri

Iz OCCRP, mreže u čijem je sastavu i Krik, dobili smo odgovor u kom nam potvrđuju da dobijaju novac od administracije u Vašingtonu jer su prepoznati kao bitan deo njihove borbe protiv korupcije. Istakli su i da takođe primaju finansijska sredstva od raznih drugih vlada (britanska, danska, švedska...) i raznih drugih donatora.

Oni daju novac Kriku

1. OCCRP
Mreža krajnje sumnjive reputacije čiji je Krik deo. Vodi je Dru Salivan (sve o njihovim finansijerima pročitajte u glavnom tekstu)

2. National Endowement for Democracy (NED)

Nacionalnu zadužbinu za demokratiju osnovao je američki predsednik Ronald Regan početkom osamdesetih godina. Razlog: u to vreme CIA je bila umešana u veći broj skandala i više nije mogla da funkcioniše onako kako je to rađeno do tada.

Evo kako je to video novinar Njujork tajmsa Stiven Kinzer: "I kako ćemo onda uticati na izbore u inostranstvu? Pa mi smo ustanovili NED, finansiramo ga sa 170 miliona dolara godišnje. I to je sve što oni rade. Mešaju se u politiku drugih zemalja."

I sam tadašnji direktor NED Alen Vajnstajn otvoreno je rekao 1991: "Mnogo toga što mi danas radimo otvoreno pre 25 godina CIA je radila u tajnosti."

3. Open Society Foundations (OSF)

Fond za otvoreno društvo, organizacija Džordža Soroša

4. Rockefeller Brothers Fund

Fond braće Rokfeler

5. Civil Rights Defenders (CRD)

6. Heinrich Böll Stiftung (HBS)

7. Evropska unija (EU)

* Spisak donatora preuzet sa sajta Krika

Dojčinović proteran iz Rusije i Emirata

Urednik Krika Stevan Dojčinović u decembru 2019. deportovan je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (Abu Dabi) u Srbiju pošto mu je saopšteno da je na crnoj listi i da ne može da uđe u zemlju. U sličnoj situaciji bio je i 2015, kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju. Uz Rusije je kasnije stiglo obaveštenje da ga smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost i javno zdravlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stefa

24.08.2021 12:39

To smo nekada zvali: strani plaćenici. A u sebi mislili: izdajnici.

Odgovori 11 0