AKO SU OVO NEZAVISNI, ŠTA SU ONDA ZAVISNI NOVINARI: Bodrožić promenio 5 stranaka, šuruje sa Đilasom, a sad bi da uređuje medije

Autor:

Vesti

23.08.2021

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef NUNS Željko Bodrožić ima bogatu prelatačku biografiju, poput Marinike Tepić, a predstavlja se kao glavni zaštitink profesionalnog izveštavanja.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Željko Bodrožić šuruje sa Đilasom, a sad hoće i da uređuje medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), čiji je predsednik Željko Bodrožić, finansira se od članarine, donacija kao i od prihoda Medija centra u Beogradu. Tako je zvanično navedeno, ali je (ne)namerno izostavljen fakat da NUNS milioni ležu i iz stranih izvora, ponajviše od Evropske komisije, kako je juče ekskluzivno objavio Srpski telegraf u velikom istraživanju o finansiranju svih ovdašnjih glasila i to posle selektivnog anatemisanje koje je realizovao Tviter etiketirajući domaće medije kao saradnike Vlade Srbije, valjda sugerišući da bi trebalo da sarađujemo sa nekim tuđim vladama (!?). 

Što se tiče NUNS, prevara se krije već u prvoj reči imena. Ni N od nezavinsosti tu nema. 

Kaić: Obesmislio nezavisno novinarstvo

Legitimno je da svako misli da u ovom nenormalnom okruženju (treba) da zadrži ostrvce slobode, navikli smo se na ta ostrvca. Imamo dilemu u NUNS - da li sačuvati te male oaze slobode ili da postanemo slobodno društvo - izjavio je Bodrožić 17. februara 2020. 

To se, prema oceni medijskog analitičara Ištvana Kaića, kosi sa stavom 1 člana 2 iz "Osnovnih načela" važećeg Statuta NUNS iz 2017. gde se kaže da je ta organizacija, između ostalog, nezavisna od bilo kakvog političkog uticaja:  
- Tako je konačno obesmislio i glavno načelo nezavisnosti, koje je ovo strukovno udruženje, po arhaičnoj zamisli, navodno trebalo da izdvoji od drugih sličnih udruženja.

Naime, priliv od oko 124 miliona dinara samo u tri godine imao je baš NUNS, čija misija bi trebalo da bude promocija i zaštita slobodnog novinarstva, profesionalnog izveštavanja, etike... Uz to NUNS vodi Bodrožić, koji ne da nije razumeo da je politički angažman nespojiv sa novinarstvom, već je primer stranačkog preletača koji je nadamšio i po tome čuvenu Mariniku Tepić, koja je završila u SSP Dragana Đilasa.  

Verovali ili ne, Bodrožić je koketirao sa nekadašnjim Otporom i promenio pet stranačkih dresova - DS, LSV, GSS, LDP, PSG (pogledajte okvir).  A sad je, po raznovrsnim osnovama, i on blizak Đilasu. 

2003.
kandidat za poslanika na listi DS koju je vodio Boris Tadić
2004. 
ispred GSS čiji je šef bio Goran Svilanović kandidovan za predsednika opštine Kikinda
2007.
šansu da bude poslanik dobio na listi kandidata kolaviji LDP, GSS, SDU, LSV koju su promovisali Čedomir Jovanović i Nenad Čanak 
2012.
LDP i čedomir Jovanaović šansu za ulazak u parlament dali su mi i pre devet godina. U kolaciji sa LDP tada je bio i SPO Vuka Draškovića
2014.
poslednja šansa koju je imao kod LDP. tada je na lisrti za posalnike bio na 82. mestu 

Među najilustrativnijim primerima je onaj kad u Kikindi aktivisti SSP i DS dele lokalni nedeljnik "Kikindske" čiji je osnivač i urednik Bodrožić. List, naravno, napada vlast. Opravdavao je Bodrožić i pozajmicu od šest miliona dinara koju je Medija centar, čiji je osnivač NUNS, uzeo baš od Đilasove firme Multikom Group. 

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

JOVANOVOV: Đilas je NUNS kupio na sličan način na koji je kupio i DS

- O kakvom se "profesionalnom novinaru" radi, najbolje pokazuje to što Đilasova stranka njegove novine deli kao svoj propagandni materijal. Nije njemu preporuka za predsednika NUNS bila to što je bio član DS, LSV, Otpora, GSS, LDP, PSG, već to što danas radi za Đilasa i njegovu partiju. Đilas je NUNS kupio na sličan način na koji je kupio i DS. Mislim da je potpuno isti modus operandi sa istim motivom. I jedni i drugi su u odnosu na Đilasa u poziciji dužničkog ropstva - priča za Srpski telegraf potpredsednik SNS Milenko Jovanov.

Pozitivna energija  

Aktivisti SSP i DS iz Kikinde su zajedno delili Kikindske i besplatne Novine, koje su proizvod SSP. Akcija je na Fejsbuk strani SSP Kikinda opisana time da "pozitivna energija, građani koji sve više reaguju na očajno stanje u kojem se nalazi naš grad i Srbija, pokazuju pad podrške Vučiću"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Slobodan Pavlov

24.08.2021 07:25

Mene vise brine sto takvom coveku neko ujutro kaze DOBRO JUTRO umesto da okrene glavu od njega kao od djubreta