Šta se krije iza odluke Tvitera da etiketira medije u Srbiji: SMAJLOVIĆEVA SVE OBJASNILA!

Autor: Republika

Vesti

20.08.2021

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlukom da pojedine medije etiketira kao one "koji sarađuju sa Vladom Srbije", Tviter je pokazao da je sve više na usluzi američkoj političkoj eliti, odnosno partiji na vlasti i mirne savesti može da se isključi pretpostavka da to radi zbog brige za slobodu govora i demokratiju, smatra novinarka Ljiljana Smajlović.

Republika

Foto: printscreen/N1

Ljiljana Smajlović ukazala na licemerje Tvitera

- U to smo se valjda uverili još u januaru, kada je Donaldu Trampu isključen nalog čim je kontrola nad zakonodavnim telima koji će odlučivati o finansijskoj sudbini vlasnika društvenih mreža prešla u ruke njegovih političkih protivnika - kaže Smajlovićeva u intervjuu za Novosti.

Američki ciljevi

Prema njenim rečima, ta društvena mreža u poptpunosti je usvojila tezu Stejt departmenta i Fridom hausa da su slobodni i nezavisni samo oni mediji čija se uređivačka politika uklapa u glavne američke političke ciljeve.

- Ako se uklapa, ti se mediji proglašavaju slobodnim. Ako se ne uklapa - primera radi, ako zastupa tezu da nezavisnost Kosova nije svršena stvar - takvi se mediji označavaju kao zavisni od političke vlasti, dakle manje slobodni od onih sa poželjnom uređivačkom politikom - kaže novinarka.

Politizacija

Odgovarajući na pitanje da li to znači da se Tviter uključio u politizaciju medijske scene u Srbiji, doprinoseći podeli na tzv. nezavisne i medije pod kontrolom vlasti, Smajlovićeva odgovara:

- Mislim da je jedan od najvećih uspeha američke državne propagande upravo to što je izvan Amerike odomaćio ideju da je "slobodno" ono što američka država finansira na tuđoj teritoriji, a "neslobodno" ono na šta američka propaganda nema uticaja. Tako se vekovna podela na provladine i opozicione medije gura u stranu, u korist podele koju nameće tuđa državna propaganda. Pravo je čudo što to prihvata i javnost zemalja koje formalno nisu u kolonijalnom položaju - navela je Smajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Митрофан Фустић морија

20.08.2021 21:07

Подржавамо вишегодишњи оправдан основан захтев широких народних маса, радних људи и грађана, радника, сељака, поштене и напредне интелигенције, да се успостави јавни регистар антидржавних антисрпских непријатеља: правних и физичких лица, новинара, полицијских службеника, дудлија, јавних тужилаца, апсанџија, јавних бележника, јавних извршитеља, књиговођа, писаца, певачица, образовних, медицинских, културних, спортских радника, апотекара, архитеката, политичара, државника, удружења, секти, амбасада, држава, политичких странака, несрпских Срба и антисрпских несрба, домаћих плаћеника и страних издајника.