NOVO TARGETIRANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Posle medija, Tviter ŽIGOŠE i naloge pojedinaca!

Autor:

Vesti

17.08.2021

19:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što iskače iz delokruga njihovog hvalospeva biće označeno kao problematično, kao šurovanje s vlašću, biće cenzurisano ili ugašeno.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Pošto je targetirala srpske pojedine medije zbog saradnje s Vladom sopstvene države, društvena mreža Tviter će nadalje obeležiti i naloge pojedinaca koji su na bilo koji način povezani s državom ili strankama.

Tako, ako je neko, na primer, novinar koji prati rad predsednika Vučića, isti će, ukoliko poseduje profil na ovoj društvenoj mreži, biti žigosan kao državni čovek. 

Da je tako nešto sasvim moguće i izvesno, smatra i analitičar i medijski strateg Saša Borojević.

- Mi realno živimo u četvrtom rajhu samo što njega sad sprovode zapadni komesari. Sve što iskače iz delokruga njihovog hvalospeva biće označeno kao problematično, kao šurovanje s vlašću, biće cenzurisano ili ugašeno. Lično sam to doživeo četiri puta dosad. Gasili su mi Tviter, Fejsbuk i Jutjub zbog pisanja tekstova koji ne odgovaraju njihovoj globalnoj politici i ne podrazumevaju hvalospev duboke države. Zanimljivo je i to da se kancelarije navedenih društvenih mreža za ovaj region nalaze u Tirani i Zagrebu, koji promoviše "Oluju" i ustašluk u EU, te me uopšte ne čudi potez ove društvene mreže - dodaje Borojević.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Milan Lađević

Lađević: Bolje da sarađujem sa vladom svoje zemlje, nego sa tuđim

Komentarišući potez društvene mreže Tviter da na ovaj način etiketira medije, među kojima je i Srpski telegraf, glavni urednik Milan Lađević u izjavi za radio Slobodna Evropa podseća da u Srbiji ima mnogo "nezavisnih" medija koji dobijaju novac sa zapada, a da na njihovim nalozima ne stoji s kim sarađuju.

- Prvo, nije mi jasna formulacija "sarađuju s Vladom Srbije". Kad ima dosta i "neobeleženih" medija koji sarađuju. Ali, u stvari, da budem iskren, i jeste jasno. Važno je javno žigosati medije koje ne finansiraju pojedine zapadne zemlje jer, samim tim, ne mogu ni da utiču na našu uređivačku politiku. Znate, mnogo, navodno, nezavisnih medija dobija novac od vlade SAD, Britanije, Norveške, Nemačke i to godinama. Zašto se ti mediji ne markiraju s kim sarađuju? Zašto se CNN ne obeleži s kim sarađuje i zašto se, na kraju, vaš ugledni mediji ne obeleži s kim sarađuje. Danas imamo apsurdnu situaciju, da može da te osnuje, recimo, vlada SAD, da te finansiraju posle vlade druge evropske zemlje, ali Tviter to očigledno ne želi da vidi. U svakom slučaju, bolje da me obeleže da sarađujem s vladom sopstvene zemlje nego tuđe, bez obzira da li je s istoka ili zapada - navodi Lađević.

Reditelj Dragoslav Bokan, čiji je profil s nekoliko hiljada tekstova početkom godine trajno ugašen, ističe da je u pitanju specijalna operacije protiv Srbije - virtuelno bombardovanje.

- To što je praćenje Vlade nečiji posao njih ne interesuje jer oni imaju svoj posao, a to je pritisak na državu Srbiju, predsednika, premijera, Republiku Srpsku, vođe srpskog naroda u Crnoj Gori. To je čitav jedan sistem i uključuje mogućnost ne samo da vas obeleže već i da vam isključe nalog, da svaki pomen naše države bude kažnjen ako nije kritički. Ovo što su uradili je samo nastavak sistemskog pritiska koji se događa preko čiste politike, kao što su rezolucije o navodnom genocidu, ili je mehanizam da se hapse Srbi koji obilaze svoje domove u Hrvatskoj. Ima stotine načina na koji to rade. Očigledno je da postoji organizovan sistem delovanja - zaključuje Bokan.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

Vučić: Neće valjda s lopovima i tajkunima

Upitan za komentar na to što su pojedini mediji targetirani na Tviteru, predsednik Aleksandar Vučić upitao je s kim drugim treba da sarađuju?!

- Najnormalnije je da sarađuju s Vladom, neće valjda da sarađuju s tajkunima i lopovima. Ne vidim šta je problem u tome, ali je pitanje ko je zapravo pravi cenzor - istakao je on i čestitao medijima koji se, kako kaže, suprotstavljaju poslušničkoj mreži i onima koji podržavaju slobodarske ideje.

Za koga radi Godfri?

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić se čak našalio na ovu temu statusom na Tviteru u kome piše da je odmah proverio nalog američkog ambasadora Godfrija, koji takođe sarađuje s Vladom Srbije, ali, kako se uverio, on nije obeležen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading