ZA BADNJAK U BEOGRADU 10.000 DINARA! Najpohlepniji ulični prodavac - građani ŠOKIRANI!

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

06.01.2024

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulični prodavac zaprepastio Beograđane.

ZA BADNJAK U BEOGRADU 10.000 DINARA! Najpohlepniji ulični prodavac - građani ŠOKIRANI!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Danas je Badnji dan, praznik koji najavljuje Božić, a pravoslavni vernici širom Srbije počinju dan odlaskom po badnjak.

Međutim, mnogi građani koji žive u gradskim sredinama suočavaju se sa problemom nedostatka badnjaka u okolini, te se sve češće odlučuju da ga kupe na pijaci ili kod uličnih prodavaca. Ovaj običaj, koji je prethodnih godina podrazumevao simboličnu cenu badnjaka, danas je izazvao pravu pometnju među građanima.


Jutros su mnogi građani bili iznenađeni kada su čuli cene badnjaka koje nude ulični prodavci. Cene sežu od 200 pa sve do 10.000 dinara, što je izazvalo šok i nezadovoljstvo među stanovništvom. Mnogi se žale da su prodavci podigli cene, te da je gotovo nemoguće pronaći badnjak po simboličnoj ceni.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Badnjak

Jedna Beograđanka je izjavila da je prodavac badnjaka bez ustručavanja naveo cene od 300 do 1.500 dinara, dok je druga sugrađanka otkrila da je naišla na prodavca koji je tražio čak 10.000 dinara za badnjak. Ovo izaziva pometnju među građanima koji smatraju da je cena badnjaka postala previsoka za njihov budžet.


Badnjak ima posebno značenje u pravoslavnoj tradiciji. On simboliše hrast koji su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus, a koji je Josif, Isusov zemaljski otac, založio da ugreje hladnu pećinu. Varnice koje su poletele u nebo najavile su poseban događaj. Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, simbolizujući molitvu za zdravlje, sreću i mir, a gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u Hrista.

Dok se građani suočavaju sa visokim cenama badnjaka, običaji Badnjeg dana i dalje ostaju važan deo pravoslavne tradicije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading