DEVOJKE KOJE ŽELE DA SE UDAJU - DANAS OVO MORA DA URADE: Stari narodni običaj se oduvek praktikuje i svi tvrde da RADI!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.01.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge neudate devojke će danas ovo uraditi.

DEVOJKE KOJE ŽELE DA SE UDAJU - DANAS OVO MORA DA URADE: Stari narodni običaj se oduvek praktikuje i svi tvrde da RADI!

Foto: pixabay.com

Badnji dan u srpskoj tradiciji obiluje brojnim običajima, čija je svrha donošenje blagostanja i napretka kući i porodici. U prošlim vremenima, udaja je predstavljala ključni događaj u životu svake devojke. One koje su maštale o prosidbi obavljale su poseban ritual kako bi privukle ljubav budućeg partnera.
 
Republika

Foto: unsplash.com

Mnoge neudate devojke na današnji dan rade ovaj ritual

 

S obzirom na to da su se brakovi često dogovarali između roditelja, devojke su žarko želele da svoje srce poklone nekome koga tajno vole.

U situacijama gde to nije bilo moguće, sreća im je bila ukazana ako je muškarac određen za njihovog životnog saputnika pokazivao dobrotu, poštovanje i sposobnost da bude dobar domaćin.

Usled ograničenog kretanja između sela, posebno tokom zimskog perioda, često se dešavalo da devojke udaju za mladiće iz istog sela.

Ovaj običaj zahteva da devojka koja nestrpljivo iščekuje udaju, čim padne mrak na Badnji dan, uzme metlu kojom čisti kuću, spusti je na zemlju i stane na nju. Na metli će stajati, pažljivo osluškujući okolinu sve dok ne začuje lavež psa.

Verovanje kaže da će taj zvuk pokazati iz kog pravca dolazi njen budući mladoženja, donoseći tako uzbuđenje i radost u njen život. Ovaj običaj predstavlja spoj tradicije, nade i ljubavi, čuvajući tako vrednosti srpske kulture kroz vekove. Na današnji dan treba izbegavati svađu i sve što je negativno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading