KAKVE RITUALE POLOŽAJNIK TREBA DA URADI KADA ULAZI U KUĆU? On donosi mir, sreću i blagostanje u dom, a evo da li žena može da bude položajnica!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polažajnik, poznat i kao Položajnik ili Radovan, je ritualni gost koji dolazi u kuću tokom zimskih praznika, od Mitrovdana do Bogojavljenja.

KAKVE RITUALE POLOŽAJNIK TREBA DA URADI KADA ULAZI U KUĆU? On donosi mir, sreću i blagostanje u dom, a evo da li žena može da bude položajnica!

Foto: Sahutterstock

Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, a njegovo slavlje traje više dana. Pored uobičajenih običaja kao što su odlazak u crkvu i pričest, postoji i tradicija polažajnika koja nosi sa sobom zanimljive simbolike i verovanja.

Ko je položajnik?

Polažajnik, poznat i kao Položajnik ili Radovan, je ritualni gost koji dolazi u kuću tokom zimskih praznika, od Mitrovdana do Bogojavljenja. Veruje se da donosi sreću, rodnost i bogatstvo domaćinstvu. Običaj je da prva osoba koja uđe u kuću na dan Božića bude položajnik, a izbor položajnika se često prepoučuje slučaju. U nekim krajevima, ako je prošlogodišnji položajnik doneo sreću, pozivaju ga ponovo, dok ako je bio baksuz, ne pozivaju ga sledeće godine. Bitno je da položajnik ima čistu dušu i dobre namere.

Simbolika položajnika

Običaj polaganja polažajnika vuče korene iz davnih vremena, a povezan je i sa Mudracima sa istoka koji su doneli darove novorođenom Isusu. Veruje se da polažajnik simbolizuje sreću i uspeh, a u nekim krajevima se verovalo da je polažajnik mrtvi predak u vidu božanskog gosta. Takođe, u prošlosti su životinje uvođene u kuću kao polažajnici, a ovaj običaj se zadržao do početka ovog veka.

Rituali

Polažajnik se posebno priprema kod kuće, noseći sa sobom polaznički kolač, vino, novac i pšenicu. Kada stigne u domaćinstvo, ulazi desnom nogom i prosipa pšenicu po kući. Domaćica ga zatim ogrne kožuhom, a polažajnik seda pored vatre uz određene rituale. Veruje se da će domaćinstvo imati zdravlje i sreću tokom cele godine zahvaljujući polažajniku.

Žene kao položajnici

Iako je u prošlosti položajnik uglavnom bio muškarac, u moderno doba žene takođe mogu obavljati ulogu položajnika, mada je to i dalje retkost. U patrijarhalnom društvu, ženska uloga je bila drugačija, ali danas se ovi običaji menjaju i prilagođavaju savremenom vremenu.

Božićni običaji, poput obreda polažajnika, nose sa sobom bogatu simboliku i tradiciju koja se održava kroz vekove. Ovi običaji čine Božićno slavlje još bogatijim i posebnijim za svako domaćinstvo koje ih praktikuje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading