DANAS JE TUCINDAN I JEDNA STVAR JE STROGO ZABRANJENA: Vreme kada se kuća sprema za BOŽIĆ, evo šta je NAJVAŽNIJE

Autor: N.J.

Lifestyle

05.01.2024

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je običaj zastareo negde se još uvek praktikuje kao simboličan čin.

DANAS JE TUCINDAN I JEDNA STVAR JE STROGO ZABRANJENA: Vreme kada se kuća sprema za BOŽIĆ, evo šta je NAJVAŽNIJE

Foto: youtube.com

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju Tucindan, praznik koji je poznat po specifičnom običaju pripreme pečenice za Božić. Nazvan je Tucindan zbog tradicije da se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala.

Običaj iz prethrišćanskih vremena

Ovaj običaj potiče iz prethrišćanskih, mnogobožačkih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtve. Pravoslavna crkva ga je prihvatila i blagoslovila. Za pečenicu, koja se nekada nazivala "božnjićara", obično se kolje mlado svinjče ili jagnje, mada ima ljudi koji se odlučuju i za ćurku, gusku ili kokošku. U mnogim krajevima, međutim, živina se ne sme naći na božićnoj trpezi zbog verovanja da je simbol "nazadovanja i rasturanja kuće".

Simbolika i tradicija

Pečenica koja se sprema za Božić ima posebnu simboliku - doprinosi sreći i blagostanju kuće u kojoj se kolje. Svinja ili ovca ubijaju se do podneva, a na mestu gde će biti ubijene prethodno se položi slama.

Foto: Shutterstock

Pečenica koja se sprema za Božić ima posebnu simboliku - doprinosi sreći i blagostanju kuće u kojoj se kolje


Običaji u vezi sa decom

Nekada su se deca kažnjavala i tukla na Tucindan, ali se verovanje raširilo da bi na mestu udarca mogli iskočiti čirevi. Iako je ovaj običaj pretežno zastareo, u nekim mestima severnog Banata se održao simbolični čin da se "tuku" deca kako bi bila poslušna.

Spremanje kuće za Božić

Od Tucindana počinje priprema kuće za Božić. Domaćica započinje pripreme, mešenjem brašna i pripremom posude sa zrnevljem žita. Takođe, menja slamu u gnezdima za živinu, a pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će se koristiti na Badnje veče. Interesantno je da će ovi slatkiši biti prosuti po slami rasutoj u kući, a deca će ih pokupiti dok pijuču.

Prema verovanju, na Tucindan se ništa ne sme davati niti iznositi iz kuće, ali je zato neophodno vratiti sve dugove kako domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.

Večera na podu

U nekim delovima Srbije, na Tucindan se večera na podu, a ne za stolom, pri čemu glava kuće mora biti okrenuta prema istoku. Postavljanje hrane počinje sa solju i belim lukom, a zatim se dodaju hleb, pasulj, kupus, riba i ostala posna hrana. Ovaj običaj stvara posebnu atmosferu i simboliku prilikom večere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading