KAKO PRODUŽITI ROK TRAJANJA PRAZNIČNOJ HRANI: Evo šta da uradite kako bi stajala duže, OVE cake morate znati

Autor: N.J.

Lifestyle

29.12.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko ne želi da mu hrana propadne.

KAKO PRODUŽITI ROK TRAJANJA PRAZNIČNOJ HRANI: Evo šta da uradite kako bi stajala duže, OVE cake morate znati

Foto: shutterstock

Kada su praznici gotovi, osećamo se umorno i pitamo se šta ćemo sa svim ostacima hrane.

Sa toliko toga na raspolaganju, ne želimo da bilo šta od toga propadne, pa smo skloni da razmišljamo o načinima kako da iskoristimo sve ono što je ostalo. Ali, kada su u pitanju ostaci, stručnjaci kažu da postoje pravila koja morate da poštujete da biste bili sigurni da se pravilno koriste. Niko ne želi da jede ustajalu hranu nakon prazničnih dana, a uvek je teško znati koju hranu zamrznuti.

Ćuretina i drugo meso

Čuvajte višak kuvane ćuretine, šunke, pečene govedine ili drugog mesa u roku od dva sata od serviranja. Treba ih odvojiti od kostiju i čuvati u plitkim, hermetički zatvorenim kutijama.

Ostaće sveže u frižideru tri do četiri dana, a možete ih zamrznuti za duže čuvanje.

Foto: Shutterstock

Kako čuvati hranu, pa da druže traje

Povrće

Većina kuvanog povrća kao što je boranija, pire krompir, kriške slatkog krompira će ostati sveže u hermetički zatvorenoj posudi tri do četiri dana u frižideru. Lisnato povrće brže propada, pa ga morate potrošiti u roku od nekoliko dana.

Osim, ako nisu napunjeni sastojcima kao što su krem ili puter, većina ostataka povrća takođe se dobro zamrzava jedan do tri meseca.

Slatkiši

Bogate slatkiše kao što su torte, pite, kremovi ili pudinzi treba pojesti u roku od samo nekoliko dana i ne zamrzavati ih. Međutim, praznični kolačići često se mogu zamrznuti do šest meseci. Takođe, možete zamrznuti gotove kolače, pa ih kasnije peći. Najvažniji korak je da se vruća hrana ohladi pre pokrivanja i hlađenja, piše "Dejli star".

Ovo sprečava akumulaciju vlage koja može dovesti do rasta bakterija. I uvek se oslonite na svoj nos - ako čudno miriše pri zagrevanju - najbolje je da ga bacite.

Nikolas Nedeliski, osnivač Foodiaza, dodao je:

- Prvo i najvažnije, sve ostatke sa vaše gozbe odložite odmah u roku od dva sata. Prebacite meso u plitke, hermetički zatvorene posude nakon otkoštavanja kako biste omogućili brzo hlađenje. Kuvano povrće i prilozi zahtevaju isti TLC - dovoljno ih ohladite pre nego što ih dobro pokrijete. Stavite čvršće slojeve hrane prema dnu i ivicama kutije za skladištenje, sa labavijim brežuljcima u sredini kako biste podstakli protok vazduha.

- Postavite frižider ispod 40°F i strateški stavite ostatke na više police bliže izvoru hladnoće. Označite svaku posudu i datumom pre zamrzavanja za optimalnu svežinu. U duhu produženja prazničnih napora, pridržavajte se preporučenih bezbednih vremena skladištenja za optimalan kvalitet. Iskoristite ćuretinu, nadev, sosove i pečenje u roku od tri do četiri dana. Većina kuvanog povrća dobro se čuva i do pet dana, u zavisnosti od dodatih sastojaka poput kreme ili majoneza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading