DRŽAVA DAJE 2.000 EVRA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Pogledajte koji su uslovi!

Autor:

Vesti

07.11.2023

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od Nove godine svi građani Srbije koji imaju stari dizel automobil moći će da ga recikliraju uz pomoć države i dobiju novčanu subvenciju od 2.100 evra za kupovinu drugog vozila sa evro 6 motorom.

DRŽAVA DAJE 2.000 EVRA ZA KUPOVINU AUTOMOBILA: Pogledajte koji su uslovi!

Foto: Tanjug/www.profimedia.rs

Ova mera je deo programa zaštite vazduha u Republici Srbiji, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe da je za ovu svrhu odvojeno 108 miliona evra za naredne tri godine.

Konkurs za subvencionisanje reciklaže starih dizel vozila biće raspisan do Nove godine, a mogu se prijaviti svi vlasnici automobila sa motorom evro 1, 2 ili 3. Kada se stari automobil reciklira, država će subvencionisati kupovinu novog ili polovnog vozila sa evro 6 motorom u iznosu od 2.100 evra. Na primer, vlasnik koji reciklira svoj stari automobil može da kupi polovni "golf 7" proizveden 2015. godine po ceni od 8.650 evra umesto redovne cene od 10.750 evra.

Ova mera ima za cilj smanjenje zagađenja vazduha, a ministar Vesić ističe da će se posebno voditi računa o tome da novac od subvencija bude potrošen isključivo na kupovinu novijih vozila. Takođe, biće uvedeni posebni pravilnici i softver za praćenje reciklaže i kontrole trošenja subvencija.

U Srbiji ima oko 2,8 miliona registrovanih vozila, a od 2015. do 2022. uvezeno je 1.255.000 vozila, od čega je oko 350.000 sa motorima evro 3. Ova mera će uticati i na smanjenje uvoza starih vozila sa standardima evro 3, 4 i 5, čime će se poboljšati kvalitet vazduha i bezbednost saobraćaja.

Poznavaoci tržišta automobila podržavaju ovu odluku države, ističući da će se u budućnosti verovatno uvoziti mala vozila sa evro 6 motorom, kao što su "reno klijo", "opel korsa", "opel astra" i "reno megan" po povoljnijim cenama. Takođe, biće otvarani namenski računi kako bi se pratio tok novca od subvencija.

U tekstu se navodi i nekoliko zanimljivih činjenica, kao što je da je u Srbiji u poslednjih 10 godina registrovano milion vozila više, kao i da će se subvencionisati reciklaža starih vozila iznosom od 2.100 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading