SRBIJA NAJBRŽE RASLA U EVROPI! SKOK 3,5 ODSTO, VEĆINA U VELIKOM PADU! Rezultati za ponos: Evrostat objavio podatke o BDP u trećem kvartalu ove godine

Autor:

Vesti

03.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je dokaz odgovorne politike koja je našu zemlju sačuvala od posledica globalnih nestabilnosti, kaže ministar Siniša Mali.

SRBIJA NAJBRŽE RASLA U EVROPI! SKOK 3,5 ODSTO, VEĆINA U VELIKOM PADU! Rezultati za ponos: Evrostat objavio podatke o BDP u trećem kvartalu ove godine

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Siniša Mali

Srbija je najbolja u Evropi pošto je fleš-procena rasta srpske ekonomije 3,5 odsto u trećem kvartalu ove godine.

Samo još pet država - Portugal, Španija, Belgija, Francuska, Letonija - beleže rast, dok su sve ostale u velikom padu (pogledajte tabelu). Čak i moćne ekonomije, kao što su nemačka, švedska, austrijska, irska. Nije zanemarljiva ni činjenica da je, posle rekordera Srbije, druga država na preliminarnoj listi Evrostata Portugal zabeležila za 1,6 odsto niži rast od naše države.

Foto: Republika.rs

 

KAPITALNA ULAGANJA

Ministar finansija Siniša Mali kaže za Srpski telegraf da je fleš-procena rasta srpske ekonomije u trećem kvartalu ove godine od 3,6 odsto dokaz odgovorne, usmerene, promišljene ekonomske politike, koja je Srbiju ne samo sačuvala od razornih ekonomskih posledica globalnih nestabilnosti nego i uspela da raste.

- Govorimo o godini u kojoj mnogo veće ekonomije s dužom istorijom rasta ulaze u recesiju, o godini kada su iz sveta stizale vesti o planovima za otpuštanja, o smanjenim ekonomskim rezultatima, minusima na berzama. Uz ovaj zavidan rast, Srbija je nastavila i s ogromnim kapitalnim ulaganjima u razvoj naše zemlje i siguran sam da je to jedna od najvećih zasluga ovakvog rezultata.

Velikim kapitalnim projektima, kako dodaje ministar, pogurali smo zapošljavanje, potrošnju, održali ekonomske tokove koji su nam doneli rast celokupne privrede.

- U sledećoj godini planirano je još 600 milijardi dinara za kapitalna ulaganja, dalji rast i obuzdavanje inflacije i siguran sam da Srbija neće stati - navodi Mali.

Treći udarac za opoziciju

Ovakav uspeh države je još jedan udarac za opoziciju, naročito prozapadno krilo pod kormilom lidera SSP Dragana Đilasa. Kako je juče pisao Srpski telegraf, opozicionari su na aparatima pošto su u roku od 24 sata dobili dupli udarac, od MMF, koji je pohvalio stanje naše ekonomije, ali i od predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen jer je čestitala na usvajanju medijskih zakona. A neretko su upravo te oblasti - medijska sfera i ekomonija - na kojima opozicionari kritikovanjem poteza vlasti pokušavaju da ućare neki politički poen.

HVALI NAS I MMF

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio o tome da je sa 3,5 odsto Srbija najbrže rasla, dok svi u Evropi imaju veliki pad. I u odnosu na prethodni, drugi kvartal.

- U trećem kvartalu, prema fleš-podacima, Srbija je najbrže rasla sa 3,5 odsto. Svi u Evropi imaju veliki pad, jedino se drži Danska sa 1,8. Mi to upravo zbog svih investicija uspešno radimo.

Podsetio je i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) rekao da smo odlično prošli kroz program. Podsetimo, MMF je potvrdio da je Srbija uspešno vodila finansije, te da je ekonomija stabilna, zbog čega su razgovori o tekućem aranžmanu uspešno završeni - prelazi iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti.

Vučić je kazao i da je plan da se nastavi jačanje ekonomije, da se pripremimo za EKSPO, kao i da uvek ima sluha za probleme svih građana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading