SVAKI HIR DEBELO KOŠTA PA I OVAJ! Evo koliko je novca potrebno izdvojiti za REGISTARSKU TABLICU PO ŽELJI! Ipak, i kad platite, na njoj ne može da piše uvek šta vam po volji!

Autor:

Vesti

02.11.2023

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U mnogim zemljama, uključujući i našu, zakon dozvoljava izdavanje personalizovanih registarskih tablica odnosno, vlasnici mogu odabrati posebnu kombinaciju slova i brojeva. Međutim, ova sloboda nije bezgranična.

SVAKI HIR DEBELO KOŠTA PA I OVAJ! Evo koliko je novca potrebno izdvojiti za REGISTARSKU TABLICU PO ŽELJI! Ipak, i kad platite, na njoj ne može da piše uvek šta vam po volji!

Foto: twitter.com/@BaburaVelika

Registarske tablice, iako često smatrane samo tehničkim detaljem, igraju značajnu ulogu u saobraćaju, jer omogućavaju identifikaciju i praćenje vozila. Dok su tradicionalne tablice sastavljene od nasumičnih kombinacija slova i brojeva, mnogi vlasnici automobila žele da se izdvoje i dodatno personalizuju svoje vozilo. 

U mnogim zemljama, uključujući i našu, zakon dozvoljava izdavanje personalizovanih registarskih tablica odnosno, vlasnici mogu odabrati posebnu kombinaciju slova i brojeva. Međutim, ova sloboda nije bezgranična.

Prema Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila, vlasnici teških četvorocikala i putničkih vozila mogu izabrati personalizovane tablice sa najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinacijom brojeva i slovnih znakova. Ograničenja su postavljena kako bi se očuvala jasna identifikacija vozila i javni red na putevima.

Ako se odlučite za kombinaciju slova i brojeva, važno je napomenuti da na tablici moraju biti najmanje dva slova, ali ne smeju biti slova "TX," "RP," ili "RPE." Takođe, između slovnih i brojčanih znakova treba postaviti znak "-," kako bi se obezbedila jasna razlika između ovih znakova.

Važno je napomenuti da izabrani znakovi na personalizovanim tablicama ne smeju imati provokativan, nemoralan ili nelegalan sadržaj. Naime, zakon je postavio i ovu granicu kako bi se očuvala kultura i javna bezbednost.

Trebalo bi naglasiti da svaki hir košta pa i ovaj. Cena za personalizovane tablice iznosi skoro 90 hiljada dinara, dok je izdavanje običnih tablica znatno jeftinije, košta oko 2.193 dinara.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading