FIGURA AJRON MENA KAO DA JE OD ZLATA, KONAČNA CENA ČAK 108.400 DINARA! OPREZ: Dve godine ćete sakupljati delove, a možda i nećete...

Autor:

Vesti

01.11.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što je najgore, distributer ne garantuje isporuku niti da u pomenuta 24 meseca neće biti poskupljenja.

FIGURA AJRON MENA KAO DA JE OD ZLATA, KONAČNA CENA ČAK 108.400 DINARA! OPREZ: Dve godine ćete sakupljati delove, a možda i nećete...

Foto: Republika.rs

Ako ste počeli da sakupljate delove popularne figure Ajron mena, koji su se nedavno pojavili u prodaji, trebalo bi da znate da će njeno sklapanje trajati čak dve godine i da niko ne može da vam garantuje koliko će koštati. A koštaće debelo, čak i da ostane trenutna cena...

Figura Ajron mena sklapa se od delova koji izlaze na nedeljnom nivou. Distributer je firma "Global press" iz Beograda, dok je izdavač firma iz Italije "De Agostini pablišing", koja je specijalizovana za ovakve stvari i veoma poznata među kolekcionarima.

REKLAMIRANJE

Figura je pompezno najavljivana i reklamirana, pa se tako prvi deo, odnosno glava, rasprodao u rekordnom roku (verovatno i zbog promotivne cene).

Ono što je sitno, najsitnijim slovima napisano u časopisu koji prati figuricu, a što je malo kupaca videlo i registrovalo jeste da je igračka sastavljena iz čak 100 delova.

Prvi deo, kao što rekosmo glava, imao je promotivnu cenu od 199 dinara, a drugi 499 dinara. Svaki naredni, kažu izdavači, koštaće čak 1.099 dinara po komadu. Prostom računicom, dolazimo do brojke od 108.400 dinara, koliko će na kraju koštati čitava figura.

Preciznije, koliko će minimalno koštati, a u daljem tekstu objasnićemo i otkud ova skepsa.
I to, opet, nije sve. Budući da se delovi kupuju na sedmičnom nivou, igračka, koja se više kupuje radi kolekcionarskog prestiža nego igranja, biće kompletirana tek za dve godine. 

Izdavač, međutim, sva pravila, pa i cenu, može da promeni.

Dakle, u daljem tekstu obaveštenja u časopisu koji se dobija uz figuricu stoji i da "izdavač ima pravo da menja cenu i broj izdanja, kao i redosled izdanja i pridruženih predmeta, kao i da neke od njih zameni drugima". 

To znači da izdavač ostavlja mogućnost da vam Ajron men ima Betmenovu ili Spajdermenovu ruku, kao i da neki od delova potpuno izostane.

Obaveštenje koje je ostavljeno u časopisu ostavlja mogućnost i da kupci na samom kraju, odnosno nakon isteka dve godine, budu dodatno neprijatno iznenađeni.

ODGOVORNOST

To je za Srpski telegraf potvrdio i Dejan Gavrilović iz organizacije za zaštitu potrošača Efektiva.

- Tu potencijalno postoji mogućnosti obmane potrošača i kupaca. Oni su dali obaveštenje u jednom od tih časopisa, pitanje je koliko tih ljudi čita da će biti 100 delova koji izlaze na nedeljnom nivou. To znači da će figura da se sklapa dve godine. Izdavač se ogradio da može da menja cenu, a može i da menja sastav. Prvi broj je bio oko 200 dinara, drugi oko 500, treći će biti 1.100, ali ko nama garantuje da poslednji neće biti 500 evra, recimo - ističe Gavrilović i dodaje:

- Nema garancije ni da će na kraju figurica biti isporučena u celosti. Postoji mogućnost da od svega toga ne bude ništa, a svakako nigde nema garancije da će figura biti isporučena po toj ceni od 108.400 dinara.

Gavrilović naglašava da je u svemu tome problem i što nema ugovora s proizvođačem, mada je ovo obaveštenje neka vrsta predugovornog informisanja.

- Na kraju, ako figura Ajron mena ne bude mogla da se sklopi u celosti, odgovoran je "Global pres" - zaključuje prvi čovek Efektive.

Distributer: Kupce ćemo obavestiti!

Izdavač "Global Press d.o.o." odgovorio je na upit našeg lista i rekao da će obezbediti kupcima sve neophodne delove da figura u celosti bude sastavljena.

- Ovo upozorenje znači da je cena fiksna za celu zbirku i da izdavač ima pravo da poveća cenu samo iz opravdanih razloga (navedenih u uslovima prodaje); ti razlozi su povećanje troškova repromaterijala, transporta i/ili poštanskih troškova, kao i stope inflacije - rekli su nam i dodali:

- Izdavač ima pravo ograničeno na to da „[...] iz tehničkih razloga promeni redosled objavljivanja izdanja i/ili pridruženih predmeta, kao i da pojedine predmete zameni drugima slične vrednosti.“ Nećemo nuditi kupcima neki drugi proizvod u zamenu i kupac će biti u prilici da nabavi čitavu zbirku. Samo u slučaju tehničkih problema, izdavač može da promeni redosled izdanja i učestalost kojom će se izdanja naći na kiosku – u svakom slučaju, biće obezbeđeni svi brojevi zbirke.

U ovim i sličnim situacijama, kupci će biti obavešteni o promenama izlazenja bez odlaganja. -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading