SVETSKE SILE STALE U RED ZA SRPSKO ORUŽJE! POMAMA: Da proizvodimo i duplo više, sve bismo za tili čas prodali

Autor:

Vesti

01.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada je jasno koliko je bila dalekovida odluka države da razvija namensku industriju.

SVETSKE SILE STALE U RED ZA SRPSKO ORUŽJE! POMAMA: Da proizvodimo i duplo više, sve bismo za tili čas prodali

Foto: Tanjug/AP

U svetu, naročito od početka rusko-ukrajinskog i izraelsko-palestinskog sukoba, potražnja za oružjem i oruđem drastično je povećana, a to se, pre svega, odnosi na municiju i artiljerijske projektile. Velika je korist od toga za srpsku namensku industriju s obzirom na to da stranci bukvalno čekaju u redu da kupe naše proizvode.

Time se, kako ocenjuju stručnjaci, potvrdilo koliko je mudra i dalekosežna bila odluka države, doneta na insistiranje predsednika Aleksandra Vučića, da se snaži i razvija ova grana industrije. A da su se pitali neki drugi, od nje kamen na kamenu ne bi ostao (setimo se samo slučaja "Krušik").

Šta najviše izvozimo

- Streljačko naoružanje

- Municija za streljačko naoružanje
- Minobacači i minobacačke mine
- Artiljerijske granate
- Raketne artiljerijske municije

SA SVIH STRANA

Republika

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Aleksandar Vučić

- U poslednje vreme strane delegacije sa svih strana sveta opsedaju našu državu u pokušaju da uđu na listu kupaca, pozivi su neprestani, za cenu se maltene ne pita. Sada bukvalno može da se proda sve što se proizvede. I više od toga. Ali kapaciteti su nam, uprkos ogromnim ulaganjima države, ograničeni i otuda je neophodno nastaviti s investiranjem u domaću namensku industriju, posebno što je odbrana zemlje prioritet, pa znatan deo onog što proizvedemo ostaje u arsenalu i rezervama Vojske Srbije - priča sagovornik Srpskog telegrafa iz Vlade.

Upravo zbog povećane potražnje, predsednik Vučić, podsetimo, još pre godinu dana potpisao je naredbu za sve fabrike namenske industrije da 20 odsto svega što se proizvede mora ostati u državi. Okosnicu namenske proizvodnje Srbije čini sedam velikih državnih kompanija koje se bave naoružanjem, vojnom opremom, municijom i razvojem vojnih tehnologija. 

- Jasno je da će sukobi u svetu dugo da traju. Pronalazimo i kupce za našu robu, možemo sve da prodamo na sto strana sveta - naveo je Vučić.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Vlade Radulović

Vojni analitičar Vlade Radulović priča za Srpski telegraf da je već duže vreme velika potražnja i da prodajemo municiju, naoružanje i vojnu opremu državama širom sveta - u Africi, Aziji, ali i zemljama NATO, EU... Najviše izvozimo, kako dodaje, streljačko naoružanje i municiju za streljačko naoružanje, minobacače i minobacačke mine, kao i široku lepezu artiljerijskih granata i raketne artiljerijske municije, a među najznačajnijim kupcima su nam Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, SAD, ali i Belgija, Bugarska, Rumunija, Kipar...

- Ogromna potražnja i veliki broj kupaca ne treba da čudi budući da naše kompanije odbrambene industrije proizvode municiju, kako istočnog tako i zapadnog kalibra. S druge strane, u segmentu složenih borbenih sistema naše borbeno oklopno vozilo miloš i samohodne top haubice nora kupio je Kipar, a nedavno je ozvaničeno i to da je senegalska žandarmerija za svoje potrebe, takođe, kupila vozila miloš. U proteklim godinama, pomenuta nora prodata je Keniji, Bangladešu i Mjanmaru, a bila je i u finalnom izboru i testiranju za buduću samohodnu haubicu SAD - objašnjava Radulović.

Gde najviše izvozimo

- Ujedinjeni Arapski Emirati
- Saudijska Arabija
- Sjedinjene Države
- Belgija
- Bugarska
- Rumunija
- Kipar

DUG SPISAK

U skladu s tim, ističe, fabrike namenske industrije, kao što su "Prvi partizan" iz Užica, "Milan Blagojević" iz Lučana, "Sloboda" iz Čačka, "Krušik" iz Valjeva i druge, ne mogu postojećim kapacitetima da postignu da proizvedu koliko se traži na tržištu:

- Otuda je ulaganje i proširivanje postojećih proizvodnih kapaciteta bilo od izuzetnog značaja ne samo za naše kompanije već i za celokupnu ekonomiju zemlje i to je proces koji se mora nastaviti i u budućnosti.

Karanović: Bivši režim uništavao, a Vučić obnovio našu vojnu silu

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Ognjen Karanović

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da Srbija vodi vojnoneutralnu i suverenističku politiku, te je, u skladu s tim ispravnim i državničkim kursom i opredeljenjem politike predsednika Vučića, sasvim razumljivo da naša država vodi brigu o namenskoj industriji i vojnoodbrambenoj spremnosti srpskih oružanih snaga, naročito u kontekstu potpunog sloma dosadašnjeg međunarodnog javnog poretka i prava u svetlu ludila koje buja širom sveta:

- Setimo se da je bivši režim okupljen oko sadašnjih NATO stranaka zapadne opozicije, kao i nekadašnja vlada, koju su činile stranke i pojedinci iz redova današnje lažne opozicije, poput Miloša Jovanovića, uništavali srpsko oružje i razoružavali državu. Nikad više nepatriote iz lažne desnice, kao i NATO stranke bivšeg režima, ne smeju da dođu na čelo. Vučić je obnovio našu otadžbinu i vratio je njenom narodu. Isto tako, obnovio je i obnavlja i dalje našu vojnu silu, zajedno s ministrom odbrane Milošem Vučevićem. Zato je i srpsko naoružanje jedno najkvalitetnijih i najtraženijih na svetskim tržištima. Tako se domaćinski vodi jedna kuća, u ovom slučaju Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (17)

Loading
Tanja

01.11.2023 22:31

Vojna industrija je mnogo napredovala i snažnija je i tolika potražnja za našom opremom i oružju je dokaz koliko Srbija ide u bolju budućnost.

Rista

01.11.2023 22:40

Na žalost to je danas najtraženija roba.

Nikola

01.11.2023 22:47

Naša vojna industrija je u velikoj meri napredovala

Goran

01.11.2023 22:49

Pokazali smo se da smo spremni da proizvodimo najsavremeniji opremu