EVRU I DOLARU SE PRIKLJUČUJE I JUAN! NBS razmatra da u svoje devizne rezerve uključi i KINESKU valutu!

Autor:

Vesti

18.10.2023

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je istakao i da je kineska kompanija "Ziđin majning" najveći izvoznik iz Srbije u proteklih pet godina i ukazao da je Srbija time postala drugi najveći izvoznik bakra u Evropi.

EVRU I DOLARU SE PRIKLJUČUJE I JUAN! NBS razmatra da u svoje devizne rezerve uključi i KINESKU valutu!

Foto: shutterstock

Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kineski juan u svoje devizne rezerve, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Informer.

Kina postaje veliki spoljnotrgovinski partner Srbije i srpska centralna banka razmatra da uključi valutu te velike ekonomije u svoje devizne rezerve, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prvoj sesiji foruma održanog u okviru inicijative "Pojas i put".

Vučić je istakao da je Kina drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je trgovinska razmena dve zemlje u proteklih deset godina porastala 185 puta.

Foto: shutterstock

Kineski juan

- Od januara 2015. godine kineski juan je na spisku naših valuta za međunarodno tržište i Narodna banka Srbije razmišlja da uključi kinesku valutu u svoje devizne reserve - rekao je Vučić i ukazao da Srbija i Kina imaju povećanu i intenzivnu saradnju u sektoru finansija i bankarstva.

Vučić je istakao i da je kineska kompanija "Ziđin majning" najveći izvoznik iz Srbije u proteklih pet godina i ukazao da je Srbija time postala drugi najveći izvoznik bakra u Evropi.

On je rekao da Srbija ima veliku želju da postane lider u proizvodnji bakra i naglasio da Srbija najviše izvozi u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (65)

Loading
Iv

18.10.2023 15:41

Ukljucivanje kineske valute ce poboljsati stabilnost domace valute.

Iv

18.10.2023 15:43

Razmatranje uključenja kineskog juana u devizne rezerve će doprineti boljoj zaštiti vrednosti deviznih rezervi Srbije.

Iv

18.10.2023 15:45

Ovaj korak doprinosi diversifikaciji i stabilizaciji trgovinskih tokova.

Iv

18.10.2023 15:46

Uvođenje nove valute u sistem je znak zrele i dugoročne ekonomske politike.