STRUJA ĆE POSKUPETI OSAM ODSTO, ALI RAČUN LAKO MOŽETE DA UMANJITE I DO TRI PUTA Evo kako da znate kada vam se jeftinija tarifa obračunava, zavisi od zone!

Autor:

Vesti

30.08.2023

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve uređaje koji su veliki potrošači struje, poput bojlera, mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću jer će se tako postići značajna ušteda.

STRUJA ĆE POSKUPETI OSAM ODSTO, ALI RAČUN LAKO MOŽETE DA UMANJITE I DO TRI PUTA Evo kako da znate kada vam se jeftinija tarifa obračunava, zavisi od zone!

Foto: Shutterstock

Električna energija uskoro bi, prema najave Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju, trebalo da poskupi za osam odsto. Dobro je znati da se na računima za struju može uštedeti i do tri puta, ako se glavni potrošači koriste noću, kada je jeftinija.

Naime, kada se struja troši noću njena cena je čak tri do četiri puta niža od one koja je važeća u dnevnoj tarifi. Koliko je ušteda značajna najviše se može videti po upotrebi bojlera, koji je jedan od najvećih potrošača električne energije među kućnim uređajima. Kada se voda u bojleru zagreva samo noću mesečni ceh koji će domaćinstvo za to platiti biće oko 500 dinara. Ako se voda zagreva tokom dana, taj iznos će biti oko tri puta veći nego što je to ako se bojler uključuje samo noću, piše Kurir.

I sve druge uređaje koji su veliki potrošači struje, poput mašine za veš ili mašine za pranje posuđa, poželjno je koristiti noću jer će se tako postići značajna ušteda. Ušteda se postiže i ako se noću kuva, naročito kada je reč o jelima koja zahtevaju dužu pripremu.

Domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila nemaju mogućnost korišćenja jeftinije tarife, dok kod dvotarifnih mogu i postoji način na kontrolnom brojilu kako mogu videti kad je struja jeftina.

Na dvotarifnim brojilima se, o kojoj tarifi je reč, može saznati uvidom u položaj strelice ili brojčane oznake. U slučaju da je okrenuta na gore, tada se je cena struje veća, a ako je okrenuta na dole, onda je tarifa jeftinija. Kod brojila na kojima su oznake u brojevima, jedinica označava skuplju, a dvojka jeftiniju tarifu.

Foto: Republika

 

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. Oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro. Za Beograđane je taj termin od ponoći do osam ujutro, a u centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro. 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading